28.7.13

Και ύστερα ήρθε το ροδάκινο Εmphyton.....

Ταγκαλάκη Έλενα
Με εμπειρία μισού αιώνα στην παραγωγή δενδρυλλίων ροδακινιάς, η εταιρεία KIKU αποφάσισε να δοκιμάσει την… τύχη της στην παραγωγή επιτραπέζιου ροδάκινου θέλοντας να κερδίσει το στοίχημα και σε ένα νέο προϊόν.
Οι πρώτες ποικιλίες επιτραπέζιου ροδάκινου και νεκταρινού με την εγγύηση ποιότητας της KIKU έχουν κάνει την εμφάνισή τους στους πάγκους της κεντρικής λαχαναγοράς Αθηνών και Θεσσσαλονίκης.Οι πρώτες ποικιλίες επιτραπέζιου ροδάκινου και νεκταρινού με την εγγύηση ποιότητας της KIKU έχουν κάνει την εμφάνισή τους στους πάγκους της κεντρικής λαχαναγοράς Αθηνών και Θεσσσαλονίκης.
Ήδη στους πάγκους της κεντρικής λαχαναγοράς των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης, οι πρώτες ποικιλίες επιτραπέζιου ροδάκινου και νεκταρινού με την εγγύηση ποιότητας της KIKU έχουν κάνει την εμφάνισή τους. Πρόκειται για μία νέα προσπάθεια της εταιρείας από τη Νάουσα, που αποτελεί μέρος πλέον του Ομίλου Emphyton, ο οποίος περιλαμβάνει τα Φυτώρια Πουλτσίδη με το πολλαπλασιαστικό υλικό, το χονδρεμπόριο καρπών μηλιάς KIKU και το χονδρεμπόριο λιπασμάτων.
Το πιλοτικό εγχείρημα που θα λειτουργήσει παράλληλα με τα γνωστά μήλα της εταιρείας βασίζεται στα ίδια στοιχεία που χαρακτηρίζουν το πετυχημένο προϊόν της και τα οποία είναι η ποιότητα, η συνέπεια και η σταθερή πολιτική. Ξεκινώντας από την πρώιμη Spring Bell και καταλήγοντας στην Όψιμη Νάουσας, η KIKU έβαλε στόχο τη διείσδυση στην εγχώρια αγορά.
«Η βασική μας κατεύθυνση είναι η έμφυτη αγάπη για τη γη, εξ ου και η λέξη Emphyton. Το νέο προϊόν μας είναι ποιοτικά ανώτερο και διακινείται με το brand name Emphyton σε μονόσειρο τελάρο με το όνομα και το κτήμα του παραγωγού», ανέφερε ο γενικός διευθυντής της κ. Γιώργος Πουλτσίδης.
Ως εταιρεία-ηγέτης στο πολλαπλασιαστικό υλικό τηρεί αυστηρά την πλήρη ιχνηλασιμότητα σε κάθε τελικό προϊόν όπως άλλωστε συμβαίνει εδώ και πέντε χρόνια με τα μήλα KIKU. Παράλληλα, μπορεί να στηρίξει το νέο προϊόν, καθώς λειτουργεί με γνώμονα την ποιότητα, το σεβασμό στον παραγωγό, στο χονδρέμπορο – διακινητή και στον τελικό καταναλωτή. Μάλιστα, η KIKU, σύμφωνα με τον κ. Πουλτσίδη, «καθάρισε» τιμή παραγωγού τα 72 λεπτά το κιλό για τα μήλα KIKU 80 χλστ. και άνω.
Το 2006 στα Μονόσπιτα Ανθεμίων, στη Νάουσα, η επιχείρηση έστησε ένα σύγχρονο αποθηκευτικό χώρο 1.000 τ.μ. για τη συντήρηση των δενδρυλλίων το χειμώνα. Το ίδιο έτος έγινε και η έναρξη λειτουργίας της KIKU Hellas.
Η «σύλληψη» της ιδέας όμως ήρθε το 2002 όταν ο Γ. Πουλτσίδης εντόπισε στο ευρωπαϊκό προσκήνιο την ποικιλία Fuji KIKU. Τότε άρχισε σε πιλοτικό στάδιο ο πολλαπλασιασμός της με την αποκλειστική κατοχύρωσή της από τα Φυτώρια Πουλτσίδη.
Το 2008 η επιχείρηση ξεκίνησε, ως Φυτοοργανική Βορείου Ελλάδας, την αποκλειστική εμπορία προϊόντων θρέψης των ισπανικών εργοστασίων AMC και Trichodex. Το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας ήταν η κάλυψη των αναγκών των παραγωγών της σε λιπάσματα αλλά και η πώληση σε νέους πελάτες.
Σήμερα, η KIKU Hellas, τα Φυτώρια Πουλτσίδη και η Φυτοοργανική Βορείου Ελλάδας ενώνουν τις δυνάμεις τους κάτω από την ομπρέλα του Ομίλου Emphyton με στόχο τη συνεχή εξέλιξη και την ποιοτική εξυπηρέτηση.
Τέλος, αξίζει να επισημανθεί ότι το Φυτώριο Πουλτσίδη είναι πιστοποιημένο με βάση τις απαιτήσεις του προτύπου Globalgap (GlobalGAP Plant Propagation Material standard V2.0). Επίσης, τα μήλα KIKU είναι πιστοποιημένα σύμφωνα με τις απαιτήσεις των διεθνών προτύπων Globalgap, Agro 2.1 και Agro 2.2.
ΕΝ ΑΡΧΗ ΗΝ ΤΟ ΦΥΤΩΡΙΟΗ ιστορία της εταιρείας ξεκινά το 1964 με τα Φυτώρια Πουλτσίδη που δραστηριοποιούνταν στο χώρο της παραγωγής καρποφόρων δέντρων. Ο ιδρυτής, Ιωάννης Πουλτσίδης, παραγωγός μήλων και ροδάκινων, εντόπισε τις αδυναμίες της αγοράς  και θέλησε να δημιουργήσει ένα φυτώριο δενδρυλλίων όλων των οπωροφόρων και κυρίως της ροδακινιάς. Με τα χρόνια, το φυτώριο εξελίχθηκε σε μια μονάδα μεγάλης δυναμικής. Το 1997 τα ηνία του φυτωρίου πέρασαν στα χέρια του γιου του παραγωγού και τεχνολόγου γεωπόνου Γεώργιου Πουλτσίδη. Την ίδια χρονιά η οικογενειακή επιχείρηση βάλθηκε να αποδείξει ότι το φυτωριακό υλικό της μπορεί να εξαχθεί σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Η αρχή έγινε με την Ολλανδία, τη χώρα με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στο πολλαπλασιαστικό υλικό.


Δεν υπάρχουν σχόλια: