8.4.12

Πρώτη ύλη ζιζανιοκτόνου σε αναψυκτικά - Στο Ηράκλειο η παραγωγή τους


Σε προληπτική απόσυρση ανθρακούχων αναψυκτικών από την ελληνική αγορά, λόγω μη αποδεκτής γεύσης, προχώρησε η εταιρεία Coca - Cola Ελληνική Εταιρεία Εμφιαλώσεως ΑΕ, όπως ανακοίνωσε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).20120408-160227.jpg
Ο ΕΦΕΤ, στο πλαίσιο εφαρμογής της κοινοτικής νομοθεσίας, ενημερώθηκε σήμερα από την ελληνική εταιρεία «Coca - Cola Ελληνική Εταιρία Εμφιαλώσεως Α.Ε. / Coca - Cola Τρία Έψιλον», σχετικά με τη διακίνηση ανθρακούχων αναψυκτικών, με την εμπορική επωνυμία «Coca - Cola» και «Sprite», τα οποία, από αναφορές παραπόνων καταναλωτών, παρουσίασαν απόκλιση από τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και συγκεκριμένα, εμφάνισαν δυσάρεστη οσμή και γεύση.
Όπως ανακοινώθηκε, η εμφάνιση της συγκεκριμένης δυσάρεστης οσμής και γεύσης αποδόθηκε από την εταιρεία, σε συνέχεια εργαστηριακών δοκιμών, στην παρουσία των χημικών ουσιών 2,4 διχλωροφαινόλης και 2,6 διχλωροφαινόλης.
Σύμφωνα με την επιχείρηση, τα προϊόντα «Coca - Cola» και «Sprite», τα οποία εμφάνισαν τα ανωτέρω ευρήματα, παράγονται στο εργοστάσιο της επιχείρησης «Coca - Cola Τρία Έψιλον» στο Ηράκλειο Κρήτης και έχουν διακινηθεί στην ελληνική αγορά.
Πρόκειται για τα ακόλουθα προϊόντα: Coca-Cola 1,5 LT πλαστική φιάλη, ημερομηνία λήξης: 14/08/2012, 15/08/2012, 16/08/2012, κωδικοί παραγωγής: 13B......VU, 14B......VU, 15B......VU, Sprite 1,5 LT πλαστική φιάλη, ημερομηνία λήξης: 15/08/2012, κωδικοί παραγωγής: 14B......VU, Coca-Cola 250 ML γυάλινη φιάλη, ημερομηνία λήξης: 14/08/2012, 15/08/2012, κωδικοί παραγωγής: 13B......VT, 14B......VT.
Η εταιρεία διαβεβαιώνει το καταναλωτικό κοινό ότι η υγεία του καταναλωτή και η υψηλή ποιότητα των προϊόντων της παραμένουν πρωταρχικό μέλημα της και υπογραμμίζει ότι τα εν λόγω προϊόντα δεν ενέχουν κανένα κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
Η Coca-Cola Ελληνική Εταιρεία Εμφιαλώσεως βρίσκεται σε πλήρη συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές (ΕΦΕΤ) για το παραπάνω θέμα, ενώ, παράλληλα, έχει ενεργοποιήσει πλήρως τη διαδικασία απόσυρσης των προϊόντων από τα σημεία πώλησης, η οποία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι την Τετάρτη 22/02/2012.
Επισημαίνεται ότι οι καταναλωτές, που έχουν προμηθευτεί τα συγκεκριμένα προϊόντα, καλούνται, εφόσον το επιθυμούν, να τα επιστρέφουν προς αντικατάσταση στα σημεία πώλησης, από όπου τα έχουν αγοράσει. Επιπλέον, μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Εξυπηρέτησης Καταναλωτών στο τηλέφωνο 8001-55800.

Ανησυχία από την Ένωση Καταναλωτών Ηρακλείου
Η Ένωση Καταναλωτών Ηρακλείου-Κρήτης αναρωτιέται με ποιο τρόπο μια χημική ένωση που χρησιμοποιείται σαν πρώτη ύλη για παραγωγή ζιζανιοκτόνων βρέθηκε στα συγκεκριμένα προϊόντα. Σε ποια διαδικασία της παραγωγής χρησιμοποιείται η διέφυγε το ύποπτο χημικό. Ήταν ατύχημα ή πρόκειται για πρακτική η οποία αφήνει περιθώρια μολύνσεων και στο μέλλον; Ποια τα επίπεδα των χημικών αυτών στα αναψυκτικά που δεν εμφανίζουν αντιληπτές ενοχλητικές οσμές & γεύσεις;

Ή Ένωση Καταναλωτών Ηρακλείου επίσης δεν πείθεται από τους ισχυρισμούς της Εταιρείας προς το καταναλωτικό κοινό ότι η υγεία του καταναλωτή δεν κινδυνεύει και ότι η υψηλή ποιότητα των προϊόντων της παραμένουν πρωταρχικό μέλημα της. Ας παραθέσουν μια πειστική εξήγηση για το πως τα μολυσμένα αναψυκτικά ξέφυγαν από τον ποιοτικό έλεγχο της παραγωγής και χρειάστηκαν οι καταγγελίες των καταναλωτών που μύρισαν και οσφράνθηκαν την μόλυνση  για να γίνει αντιληπτή.
Η ΕΝΚΗ καλεί τις αρμόδιες αρχές (ΕΦΕΤ) να μεριμνήσουν και να ελέγξουν εξονυχιστικά την γραμμή παραγωγής της Εταιρείας αλλά και όλων των συναφών εταιρειών. Ό έλεγχος αυτός πρέπει να επεκταθεί σε όλα τα αναψυκτικά για την πιθανότητα ύπαρξης ποσοτήτων του χημικού σε χαμηλά επίπεδα μη αντιληπτά κατά την κατανάλωση.
Κατά την γνώμη μας επίσης δεν αρκεί η διαδικασία απόσυρσης των προϊόντων από τα σημεία πώλησης, η οποία κατά την εταιρεία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι την Τετάρτη 22/02/2012. Η ΕΝ.Κ.Η καλεί την Εταιρεία να αποζημιώσει τους καταναλωτές ή τις επιχειρήσεις εστίασης και διάθεσης καφέ που έχουν προμηθευτεί ποσότητες των μολυσμένων αναψυκτικών.

Η ΕΝ.Κ.Η καλεί τους καταναλωτές να αποφύγουν επιμελώς την κατανάλωση των προϊόντων της Εταιρείας μέχρι να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των σχετικών ερευνών από τους επίσημους κρατικούς φορείς. Προτρέπει  τους γονείς ιδίως όταν προσφέρουν αναψυκτικά σε μικρά παιδιά να τα ελέγχουν για μη αναμενόμενες οσμές ή γεύσεις. Εάν διαπιστώσουν κάτι ενοχλητικό να το καταγγείλουν στην ΕΝΚΗ (τηλ. 2810240450, Ανωπόλεως 29, Πλατεία Ελευθερίας).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καλημέρα!!!!!!  Σήμερα έχουν γενέθλια 2 πολύ σπουδαίοι ποδοσφαιριστές, ο Cristiano Ronaldo και ο Neymar Jr.  Είναι πολύ σημαντική μέρα επ...