9.9.11

Διπλά παράνομος ο υποβιβασμός του Ηρακλή!


Η εκτελεστική γραμματεία της ΕΠΟ αποφάσισε τον υποβιβασμό του Ηρακλή στη Football League 2 εξαιτίας της προσφυγής του στα πολιτικά δικαστήρια. Ωστόσο ο υποβιβασμός είναι παράνομος... και μάλιστα εις διπλούν! Αφενός γιατί το άρθρο του ΚΑΠ βάσει του οποίου στηρίζεται η απόφαση, έχει κριθεί ως αντισυνταγματικό (σ.σ. όταν το 2007 υπήρχε στο καταστατικό της ΕΠΟ) και αφετέρου γιατί το ίδιο το (αντισυνταγματικό) άρθρο… δεν προβλέπει υποβιβασμό αλλά αποκλεισμό από τους αγώνες πρωταθλήματος για όσο διάστημα είναι εν ισχύ η προσφυγή στα πολιτικά δικαστήρια!
Μπερδευτήκατε; Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο υποβιβασμός που αποφάσισε η εκτελεστική γραμματεία της ΕΠΟ δεν «βασίζεται» στο καταστατικό της όπως πιστεύουν πολλοί (καθώς εκεί δεν υπάρχει πουθενά αναφορά για υποβιβασμό ελέω προσφυγής στα πολιτικά δικαστήρια) αλλά στο άρθρο 35 του ΚΑΠ, που έχει ως τίτλο «Επίλυση αθλητικών διαφορών».
Τι λέει αυτό; Στην παράγραφο 1αναφέρει όντως ότι απαγορεύεται, σε κάθε περίπτωση, η προσφυγή στα πολιτικά ή διοικητικά δικαστήρια. Στην παράγραφο 2 του ίδιου άρθρου αναφέρονται οι προβλεπόμενες ποινές. Συγκεκριμένα στην παράγραφο 2α αναφέρεται το εξής: «Ομάδα που ασκεί προσφυγή αποκλείεται από τους υπόλοιπους αγώνες τους πρωταθλήματος που μετέχει ή θα μετάσχει, με απόφαση του Δ.Σ. της διοργανώτριας ή της Ε.Π.Ο. από την ημέρα άσκησης της προσφυγής και για όσο χρονικό διάστημα συνεχίζεται η παράβαση».
Μετάφραση; ΟΧΙ υποβιβασμός, αλλά αποκλεισμός από τους αγώνες. Δηλαδή ο Ηρακλής θα πρέπει να μείνει στη Football League και να μηδενίζεται από τους αγώνες που θα διεξάγονται. Αν κάποια στιγμή αποσύρει την προσφυγή, θα έχει το δικαίωμα να αγωνιστεί στους υπόλοιπους. Αλλιώς θα τελειώσει το πρωτάθλημα ως τελευταίος και έτσι, το επόμενο καλοκαίρι, θα υποβιβαστεί στη Football League 2.
Πάμε τώρα στη δεύτερη «παρανομία» του υποβιβασμού; Το συγκεκριμένο άρθρο περί απαγόρευσης προσφυγής στα πολιτικά δικαστήρια, ελαφρώς τροποποιημένο στη διατύπωση αλλά ορίζοντας ξεκάθαρα τη σχετική απαγόρευση, εγκρίθηκε τον Ιούνιο του 2007 από την Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ ως τροποποίηση της παραγράφου 1 του άρθρου 53 του καταστατικού της Ομοσπονδίας.
Αναφέρει (συνοπτικά) ότι όλα τα μετέχοντα, φυσικά και νομικά πρόσωπα (ομάδες, διαιτητές, παίκτες, προπονητές, μάνατζερ κλπ κλπ) «υποχρεωτικά συμφωνούν και αποδέχονται ότι καθιστούν αποκλειστικά αρμόδια, για την επίλυση των αναφυόμενων διαφορών, που απορρέουν από τη μεταξύ τους σχέση, τα από το καταστατικό της ΕΠΟ προβλεπόμενα διαιτητικά, διοικητικά και πειθαρχικά όργανα (Συμβούλια, Επιτροπές κλπ), παραιτούμενα του δικαιώματος προσφυγής στα πολιτικά δικαστήρια…».
Ωστόσο ακριβώς αυτή η παράγραφος του καταστατικού (σ.σ. μαζί με άλλες δύο παραγράφους του ίδιου και άλλο ένα άρθρο) κρίθηκε αντισυνταγματική από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών με την απόφαση 2119/2008, με πρόεδρο την Χρυσούλα Φιλιππίδου!
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην απόφαση, «…έρχονται σε αντίθεση με τα οριζόμενα στις διατάξεις των άρθρων 8 και 20 του Συντάγματος».
Και αρμόδιο το… Διαιτητικό Δικαστήριο
Πάμε τώρα και στο ευτράπελο της ιστορίας; Με βάση το άρθρο 35 του ΚΑΠ που προαναφέραμε και αναφέρει την περίπτωση προσφυγής στα πολιτικά δικαστήρια και την ποινή που προβλέπεται, ξέρετε σε ποιο όργανο επιτρέπεται η προσφυγή κατά σχετικής τιμωρίας; Στο… Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ, το οποίο η Επιτροπή Εφέσεων… της ΕΠΟ έκρινε ότι δεν έχει δικαιοδοσία να διατάξει την επανεξέταση δικής της απόφασης! Αλλά σύμφωνα με τον ΚΑΠ μπορεί να κρίνει απόφαση της εκτελεστικής γραμματείας της ΕΠΟ!!!
Για του λόγου του αληθές, αναφέρει χαρακτηριστικά η παράγραφος 3 του άρθρου 35 του ΚΑΠ: «Κατά των ως άνω αποφάσεων της παρ. 2, επιτρέπεται μόνον προσφυγή στο Διαιτητικό Δικαστήριο της Ε.Π.Ο. Η άσκηση της προσφυγής δεν αναστέλλει την επιβληθείσα ποινή».

πηγη: sentragoal.gr
Γελάει ο κόσμος μαζι σας..................

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καλημέρα!!!!!!  Σήμερα έχουν γενέθλια 2 πολύ σπουδαίοι ποδοσφαιριστές, ο Cristiano Ronaldo και ο Neymar Jr.  Είναι πολύ σημαντική μέρα επ...