4.10.10

Γιατί τρώμε κόλυβα στις κηδείες και στα μνημόσυνα ;


(Φτου - Φτού φτύστε τον κόρφο σας )

Η Παράδοση λοιπόν της Εκκλησίας μας λέει το εξής : Ο Απόστολος Παύλος παρομοιάζει το σώμα του Ανθρώπου με το σπόρο του σιταριού....






Όπως ο σπόρος αυτός, αφού θαφτεί στη γη, πεθαίνει (αποσυντίθεται), για να φυτρώσει στη συνέχεια και να αποκτήσει κορμό, φύλλα και καρπό, γενόμενος πιο όμορφος απ’ ό,τι ήταν πριν, έτσι και ...

....ο άνθρωπος αφού πεθάνει, θάβεται και όταν έλθει η ώρα, θα αναστηθεί έχοντας νέο σώμα και πιο όμορφο (γιατί θα είναι άφθαρτο και απαλλαγμένο από τις γήινες ανάγκες της τροφής, της πόσης, των σαρκικών επιθυμιών κλπ ).



ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΟΛΥΒΑ

"Κόλλυβον" είναι το βραστό σιτάρι που πηγαίνουμε στην Εκκλησία για το Μνημόσυνο.




ΤΙ ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ

Οταν λοιπόν τρώμε τα κόλυβα υπάρχει ενας συμβολισμός. Το σιτάρι λοιπόν, συμβολίζει το θάνατο, την ταφή και την ανάσταση των σωμάτων. Μόνο όμως το σιτάρι και όχι οι άλλοι καρποί (κριθάρι, βρώμη κλπ).Ο νεκρός μας, θα διαλυθεί «εις τα εξ ων συνετέθη» και θα αναστηθεί πάλι με τη δύναμη του Θεού, κατά την κοινή Ανάσταση, με άφθαρτο πλέον σώμα σαν το σιτάρι.





ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΥ

Στο τέλος του Μνημοσύνου λέγεται τρεις φορές το : «αιωνία η μνήμη, αιωνία η μνήμη, αιωνία αυτού/αυτής η μνήμη». Αυτό είναι η δέηση ώστε το Μνημόσυνο να πιαστεί αιώνια, διότι έπειτα από δεκάδες, εκατοντάδες, ή χιλιάδες χρόνια (μέχρι τη Δευτέρα Παρουσία) ποιος θα βρεθεί για να τελέσει μνημόσυνα για τον νεκρό;


Συνταγή 

Τι χρειαζόμαστε:

  • 250 γρ σιτάρι αποφλειωμένο
  • 150 γρ καβουρδισμένα άσπρα αμύγδαλα ανάλατα χονδροκομμένα
  • 150 γρ καρυδοψιχα χονδροκομμένη
  • 60 γρ σταφίδες ξανθές
  • 250 - 300 γρ άχνη ζάχαρη
  • 1,5 περίπου ποτήρι καβουρδισμένο αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ. γλυκού κύμινο
  • 1 κ. γλυκού κανέλα
  • Κουφέτα ασπρα και ασημένα μπιλάκια

Πως το κάνουμε:

  1. Ξεπλένω το σιτάρι.
  2. Σε μια κατσαρόλα βάζω νερό να το σκεπάσει αρκετά και το μουλιάζω για 2-3 ώρες μετά έτσι όπως είναι το βράζω για 2-3 ώρες ώσπου ν ανοίξει και να φουσκώσει κλείνω την εστία και τ αφήνω στο μάτι για 1 ώρα (προσοχή να χει αρκετο νερό η κατσαρολα).
  3. Το στραγγίζω, το ξεπλένω με κρύο νερό και το απλώνω καλα σε μια πετσέτα να στεγνώσει για 3-4 ώρες ανακτεύοντάς το ανα διαστήματα.
  4. Αναμυγνείω τους ξηρούς καρπούς, τις σταφίδες, τα μπαχαρικά και 5-6 κουταλιές σούπας από το καβουρδισμένο αλεύρι με το σιτάρι. Σε περίπτωση που μετά τη μίξη το σιτάρι είναι κάπως υγρό μπορείτε να προσθέσετε λίγη φρυγανιά τριμμένη.
  5. Τα ρίχνω όλα σ'ενα πιάτο (ή στο σκεύος που θέλω να χρησιμοποιήσω) το πατάω πολύ καλά με τα χέρια και απλώνω από πάνω κοσκινίζοντας το υπόλοιπο αλεύρι να καλύψει καλά την επιφάνεια.
  6. Χρησιμοποιώντας μια μεμβράνη ισιώνω το αλεύρι και κοσκινίζω από πάνω την άχνη ζάχαρη.
  7. Πάλι με μια μεμβράνη ισιώνω την άχνη και με τα κουφέτα κάνω ένα σταυρό και τα ασημένια μπαλάκια στολίζω γύρω γύρω.
ΠΩΣ ΚΑΒΟΥΡΔΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΑΛΕΥΡΙ
  1. Σ ενα ταψάκι απλώνω το αλεύρι και το βάζω στο γκριλ για 1 λεπτό περίπου ή μέχρι να ξανθύνει ανακατεύοντας το ενδιάμεσα


Το μυστικό της γεύσης είναι στο κύμινο. Δοκιμάστε το σιτάρι και προσθέστε ανάλογα με το πως σας αρέσει.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καλημέρα!!!!!!  Σήμερα έχουν γενέθλια 2 πολύ σπουδαίοι ποδοσφαιριστές, ο Cristiano Ronaldo και ο Neymar Jr.  Είναι πολύ σημαντική μέρα επ...