Η ιστορία της τεχνολογίας των κινητών τηλεφώνων μοιάζει με σενάριο του Highlander.
Ένα πλήθος μεμονωμένων συσκευών «αποκεφαλίστηκαν» και απορροφήθηκαν σε...
ολοένα και πιο περίπλοκα τηλέφωνα.
Προκειμένου να κατανοήσει κάποιος πόσο ισχυρά έχουν γίνει τα κινητά τηλέφωνα, παραθέτουμε μία λίστα από πράγματα που έχουν αχρηστευτεί ή θα αχρηστευτούν εξαιτίας των κινητών. Και όπως θα έλεγε και ο Juan Sanchez Villa-Lobos Ramirez του Highlander, «Στο τέλος, μόνο ένα θα επικρατήσει.»
Τηλεφωνικοί θάλαμοι – Πριν την εμφάνιση των κινητών τηλεφώνων, βλέπαμε πολύ συχνά στους δρόμους τηλεφωνικούς θαλάμους. Στη Βρετανία, οι πρώτοι κλασσικοί κόκκινοι τηλεφωνικοί θάλαμοι τοποθετήθηκαν τη δεκαετία του ’20, ενώ σήμερα προσφέρουν μία ποικιλία υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης και της πρόσβασης στο διαδίκτυο. Η είσοδος της μαζικής αγοράς, όμως, κινητών τηλεφώνων σήμαινε ουσιαστικά και την αχρηστία των τηλεφωνικών θαλάμων.
Ρολόγια χειρός – Θέλετε να μάθετε τι ώρα είναι? Πολλοί έχουν σταματήσει να φορούν ρολόι στο χέρι και χρησιμοποιούν το ρολόι του κινητού τους. Όμως, δεν μιλάμε μόνο για απλή ενημέρωση της ώρας. Το να φοράς ένα ωραίο ρολόι χειρός σήμαινε πολλά περισσότερα από το ότι απλά ακολουθείς τη μόδα. Ήταν ένας τρόπος για να δείξεις στους άλλους την οικονομική σου κατάσταση, αλλά σήμερα τα κινητά τηλέφωνα είναι αυτά που έχουν αναλάβει αυτό το ρόλο σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Ξυπνητήρια – Οι κατασκευαστές κινητών ενδεχομένως να μην είχαν φανταστεί ποτέ τί επιτυχία θα είχε η εφαρμογή του ξυπνητηριού στα κινητά. Τα στοιχεία δείχνουν πως οι περισσότεροι χρησιμοποιούμε το κινητό μας τηλέφωνο καθημερινά ως ξυπνητήρι. Μία αναζήτηση μόνο στο Google να κάνετε και θα δείτε πόσο δημοφιλής είναι η εφαρμογή αφύπνισης του iPhone. Όπως όλα δείχνουν, οι μέρες των κλασσικών ξυπνητηριών, που είχαμε δίπλα από το προσκεφάλι μας, είναι μετρημένες.
MP3 players – Κάποτε προσπαθούσαμε να χωρέσουμε όλες μας τις επαφές στη μνήμη του κινητού μας. Δεν υπήρχε τότε καν στο πλάνο η εισαγωγή μουσικών αρχείων. Μάλιστα, κάποια κινητά δεν είχαν ούτε καν υποδοχή για ακουστικά. Ευτυχώς, όμως, αυτές οι μέρες πέρασαν ανεπιστρεπτί. Τα κινητά προσφέρουν ολοένα και περισσότερες εφαρμογές και τα mp3 players αρχίζουν να γίνονται ολοένα και λιγότερο απαραίτητα. Ποιος ο λόγος με έχουμε δύο ξέχωρες συσκευές όταν μπορούμε να τα έχουμε όλα σε μία;
Σταθερές συσκευές τηλεφώνου – Οι σταθερές τηλεφωνικές συσκευές αναπτύχθηκαν τον 19ο αιώνα αλλά άρχισαν να γίνονται απαραίτητες στα νοικοκυριά τον 20ο αιώνα. Όπως και με τους τηλεφωνικούς θαλάμους, με την είσοδο των κινητών στη ζωή μας, οι σταθερές συσκευές έγιναν αχρείαστες. Αν και ακόμα χρειαζόμαστε τις σταθερές συνδέσεις για να έχουμε πρόσβαση στο διαδίκτυο, όπως όλα δείχνουν πολύ σύντομα η εποχή των σταθερών συσκευών φτάνει προς το τέλος της.
Ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές – Οι φωτογραφικές μηχανές που ήταν ενσωματωμένες στα πρώτα κινητά τηλέφωνα ήταν πέρα για πέρα άθλιες, αλλά η αγορά τους έδειξε πως υπάρχει έντονη ζήτηση. Με τον καιρό, η τεχνολογία των φωτογραφικών μηχανών στα κινητά σημείωσε τεράστια πρόοδο και συσκευές κινητών όπως το Nokia N82, βγάζουν φωτογραφίες που αξίζει τον κόπο να εκτυπώσουμε. Οι επαγγελματικές φωτογραφικές μηχανές πάντα θα είναι καλύτερες από τις μηχανές των κινητών αλλά το κενό μεταξύ των κλασσικών ψηφιακών μηχανών και των κινητών ολοένα και μικραίνει.
Netbooks – Η Nokia προσπάθησε κάποτε να προωθήσει τον όρο “multimedia computers” για κάποιες από τις συσκευές της. Την εποχή εκείνη, αυτό φάνταζε λίγο υπερβολικό αλλά σήμερα, ο όρος αυτός φαίνεται να έχει κάποια βάση, καθώς όλες οι ανάγκες που έχουμε από τον ηλεκτρονικό μας υπολογιστή θα μπορούμε να τις ικανοποιήσουμε με το κινητό μας. Υπάρχουν ακόμα πολλοί καλοί λόγοι για να έχουμε ένα netbook αλλά δεν αργούν και πολύ τα κινητά για να κερδίσουν έδαφος.
Φορητές παιχνιδομηχανές – Το iPhone πήγε ένα βήμα παραπέρα το φορητό παιχνίδι από κάθε άλλον πάνω στον τομέα αυτό. Κάποια παιχνίδια του iPhone είναι το ίδιο καλά με αυτά του Nintendo DS ή του PSP. Το βασικότερο πλεονέκτημα των κινητών τηλεφώνων έναντι των αμιγώς φορητών παιχνιδομηχανών είναι η ικανότητά τους να συνδέονται στα φορητά δίκτυα, επιτρέποντας στους παίχτες να παίζουν multiplayer παιχνίδια οπουδήποτε και αν βρίσκονται.
Χαρτί – Τι κοινό έχουν οι χάρτες, τα λεξικά και τα μυθιστορήματα; Όλα είναι τυπωμένα σε χαρτί και μπορεί να είναι βαριά, ακριβά και δυσπρόσιτα. Τα κινητά τηλέφωνα και οι ηλεκτρονικοί αναγνώστες προσφέρουν ψηφιακή πρόσβαση σε παραδοσιακά έντυπο περιεχόμενο. Η ψηφιακή δημοσίευση είναι ένας τρόπος για εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες, χωρίς να χρειάζεται να επισκεφθούν μία βιβλιοθήκη. Επομένως, δεν θα πρέπει να εκπλαγούμε αν σε λίγο καιρό δούμε τα κινητά τηλέφωνα να λειτουργούν και ως συσκευές ανάγνωσης.
Σκέψη – Εντάξει, ίσως να υπάρχει μία δόση υπερβολής στον ισχυρισμό ότι τα κινητά τηλέφωνα θα αχρηστεύσουν τη σκέψη αλλά πρέπει να παραδεχτούμε ότι τα κινητά κάνουν πολλά πράγματα σήμερα. Είτε χρησιμοποιούμε το GPS για να βρούμε το σωστό δρόμο, είτε αναζητούμε κάτι στον περιηγητή του κινητο
ύ, η ζωή μας σίγουρα έχει γίνει πολύ πιο εύκολη απ’ ότι ήταν παλιότερα. Μέχρι φυσικά να ξεμείνει το κινητό μας από μπαταρία…
ΠΗΓΗ: 24wro
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου