1.3.11

Τί σημαίνουν τα σύμβολα στο χειριστήριο του Playstation;

Ο Teiyu Goto είναι μηχανικός της Sony και ένας από τους ανθρώπους που σχεδίασαν το πρώτο Playstation που κυκλοφόρησε ποτέ από την εταιρεία.

Σήμερα το Playstation είναι μία από τις δημοφιλέστερες κονσόλες ενώ το χειριστήριό του αποτελεί σήμα κατατεθέν για όλους τους gamers...


1993, όλα αρχίζουν εδώ

Ο designer ήρθε σε επαφή για πρώτη φορά με το νέο project της Sony την άνοιξη του 1993 όταν το αφεντικό του τον ρώτησε αν ήθελε να ασχοληθεί με το νέο project της εταιρείας.

Τότε ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με το Dinosaur, το πρώτο demo της νέας συσκευής Playstation που θα λάνσαρε η εταιρεία.

Εκείνη την εποχή έκανε θραύση στην αγορά το SuperNES και ο Teiyu Goto ξεκίνησε να σχεδιάζει το χειριστήριο για τη νέα κονσόλα.

Οι υπεύθυνοι της εταιρείας ήθελαν κάτι που να προσεγγίζει το SuperNES όμως εκείνος αγνόησε τις απαιτήσεις τους και σχεδίασε ελεύθερα αυτό που εκείνος έκρινε ιδανικό για παιχνίδι.

Έτσι δημιούργησε αυτό το πρωτότυπο χειριστήριο και τοποθέτησε τα 4 πλήκτρα που είναι σήμα κατατεθέν της κονσόλας στο δεξί τμήμα του χειριστηρίου.


Τι σημαίνουν τα σύμβολα;

Εκείνη την εποχή τα χειριστήρια είχαν γράμματα ή αριθμούς όμως ο designer σκέφτηκε ότι ήθελε κάτι που να είναι πιο αναγνωρίσιμο από απλά γράμματα και αριθμούς.

Έτσι σχεδίασε σύμβολα που είχαν έννοια και χρώμα για να μπορούν να τα θυμούνται καλύτερα οι χρήστες.

Το τρίγωνο αναφέρεται στην οπτική γωνία και αντιπροσωπεύει το κεφάλι κάποιου και την κατεύθυνση που θα πάρει ενώ το χρώμα του είναι πράσινο.

Το τετράγωνο αναφέρεται σε ένα κομμάτι χαρτί και αντιπροσωπεύει το μενού ή τα αρχεία και πήρε ροζ χρώμα.

Ο κύκλος και το Χ αναφέρονται στο «ναι» και το «όχι», στη λήψη δηλαδή των αποφάσεων κι έτσι έγιναν κόκκινο και μπλε αντίστοιχα.

Μπορεί να μην ακολουθούν σήμερα την απόλυτα λογική εξήγηση και μπορεί όσοι από εμάς ξανασχεδιάζαμε το πληκτρολόγιο να μην δίναμε αυτά τα χρώματα, όμως αυτό το χειριστήριο θα περάσει στην ιστορία ως το πιο επιτυχημένο και διαδεδομένο χειριστήριο όλων των εποχών. Μετά το ποντίκι φυσικά...

ΠΗΓΗ: .e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καλημέρα!!!!!!  Σήμερα έχουν γενέθλια 2 πολύ σπουδαίοι ποδοσφαιριστές, ο Cristiano Ronaldo και ο Neymar Jr.  Είναι πολύ σημαντική μέρα επ...