28.2.11

Ο δήμος Βέροιας πληρώνει 7.400 ευρώ ενοίκιο για διαμέρισμα 120 τ.μ.!!!!



Απίστευτο! Διαμέρισμα 112 τ.μ. στο κέντρο της πρωτεύουσας της Ημαθίας μισθώνεται μηνιαίως στο αστρονομικό ποσό των 7.400 ευρώ! Ποιος πλήρωνε το ενοίκιο; Η πρώην νομαρχία Ημαθίας για να στεγάσει υπηρεσίες εκπαίδευσης. Και δεν είναι το μοναδικό υπέρογκο ενοίκιο που πλήρωνε η νομαρχία. Όπως αποκαλύφθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας, πολλά από τα μισθώματα...

...των διευθύνσεων της πρώην νομαρχίας, που περιέρχονται στον δήμο Βέροιας λόγω του «Καλλικράτη», έχουν προκλητικές συμβάσεις χάρη στις οποίες οι ιδιοκτήτες των ακινήτων πλουτίζουν, σε αντίθεση με το κράτος που ζημιώνει. Το δημοτικό συμβούλιο Βέροιας κλήθηκε να αποφασίσει για την έγκριση ή μη της συνέχισης των μισθώσεων, εφόσον ο δήμος είναι πλέον ο καθ’ ύλην αρμόδιος. Μόλις οι επικεφαλής των παρατάξεων πήραν στα χέρια τους τα στοιχεία με τις μισθώσεις δεν πίστευαν στα μάτια τους.

Τρανταχτά παραδείγματα

Η «ΜτΚ» έχει στη διάθεσή της όλα τα στοιχεία που αφορούν τις κραυγαλέες μισθώσεις. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι το οίκημα όπου στεγάζεται η διεύθυνση Υγείας και Πρόνοιας της Βέροιας με 395 τετραγωνικά έχει μηνιαίο μίσθωμα 3.027,57 ευρώ και ετήσιο ενοίκιο 36.330,84 ευρώ. Το ένα από τα δύο ΚΕΠ Ημαθίας που στεγάζεται στη Βέροια με μόλις 125 τετραγωνικά έχει μηνιαίο μίσθωμα 2.447,57 ευρώ και ετήσιο ενοίκιο 29.370,84 ευρώ.

Το αποκορύφωμα όμως είναι ότι η πρώην νομαρχία έδινε ενοίκιο 7.400 ευρώ τον μήνα για ένα διαμέρισμα μόλις 112 τ.μ., όπου στεγάζεται η διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας στη Βέροια, τη στιγμή που το γραφείο στέγασης αποθήκευσης βιβλίων στεγάζεται σ’ ένα κτίριο 150 τ.μ. και το ενοίκιο φτάνει στο πενιχρό ποσό των 489 ευρώ...

Ποιος φταίει;

Οι μισθώσεις, όπως διαφαίνεται από τα στοιχεία, έχουν συναφθεί τόσο από την απερχόμενη διοίκηση της πρώην νομαρχίας όσο και από την προηγούμενη. Ερωτηθείς σχετικά ο πρώην νομάρχης και νυν αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καραπαναγιωτίδης απάντησε ότι «πράγματι ορισμένες μισθώσεις είναι υπέρογκες» και ότι η νομαρχία πλήρωνε περίπου 1 εκατ. ευρώ τον χρόνο για ενοίκια.


«Οι συμβάσεις αυτές ωστόσο είχαν συναφθεί από την προηγούμενη διοίκηση της νομαρχίας (επί Γιάννη Σπάρτση) και έως σήμερα γίνονται αναπροσαρμογές προς τα πάνω, γι’ αυτό φθάσαμε σ’ αυτά τα ποσά», εξήγησε ο κ. Καραπαναγιωτίδης και πρόσθεσε ότι «κατά τη διάρκεια της δικής μου τετραετίας δεν έγινε καμία σύμβαση, ενώ αντιθέτως με συνεχή μας αιτήματα προς τους ιδιοκτήτες προσπαθήσαμε να μειώσουμε τα ενοίκια. Κανένας ιδιοκτήτης όμως δεν δέχθηκε.

Γνωρίζετε ότι η νομαρχία πλήρωνε στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση εκτός από το ενοίκιο και το πετρέλαιο και τη γραφική ύλη; Είναι φοβερά πράγματα αυτά. Σας υπογραμμίζω επίσης πως και με τον "Καλλικράτη" ακόμη δεν ξέρουμε πού θα πάνε όλα αυτά τα κτίρια. Δεν είναι μόνο τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία», δήλωσε ο Κώστας Καραπαναγιωτίδης.

Με άλλα λόγια, οι ευθύνες ως συνήθως μετακυλίονται από τον ένα στον άλλο, και μόνο ο λογαριασμός πληρώνεται σταθερά από τους πολίτες.

Άρχισε το... μάζεμα

Τα υψηλά ενοίκια επιβεβαίωσε στη «ΜτΚ» και η δήμαρχος Βέροιας Χαρούλα Ουσουλτζόγλου, τονίζοντας ότι «ο δήμος θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να περιορίσει τις μισθώσεις ακινήτων αξιοποιώντας τα 42 ακίνητα ιδιοκτησίας του».
Ήδη, όπως ανέφερε η δήμαρχος, μεταφέρθηκαν σε ιδιόκτητα κτίρια του δήμου η υπηρεσία της Πρόνοιας, το Κέντρο Αποκλειστικής Φροντίδας Ηλικιωμένων κ.ά.

«Σε ό,τι αφορά τα ΚΑΠΗ επιδιώκουμε να στεγαστούν σε διατηρητέα κτίρια που αγόρασε ο δήμος», πρόσθεσε η δήμαρχος και συμπλήρωσε: «Δυστυχώς, για λόγους που δεν εξαρτώνται από εμάς, σταμάτησε η ανέγερση παιδικού σταθμού και αναγκαστικά θα συνεχίσει να στεγάζεται σε μισθωμένο κτίριο».

Απευθείας αναθέσεις

Είναι λίγο πολύ γνωστή η συνήθης τακτική των δήμων με τις απευθείας αναθέσεις έργων, πρακτική της οποίας υπεραμύνονται και οι ίδιοι οι δήμαρχοι, προκειμένου, όπως υποστηρίζουν, να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες.


Mαρία Καραούλη
makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καλημέρα!!!!!!  Σήμερα έχουν γενέθλια 2 πολύ σπουδαίοι ποδοσφαιριστές, ο Cristiano Ronaldo και ο Neymar Jr.  Είναι πολύ σημαντική μέρα επ...