28.2.11

Ο Ελληνας διαιτητής των Γκίνες

Ο πρώτος διαιτητής στον κόσμο με τα περισσότερα διπλώματα διαιτητή-κριτή είναι Ελληνας. Ο 27χρονος Ανδρέας Κωλέττης από τον Πειραιά, ειδικός φρουρός της Αστυνομίας στο επάγγελμα, έσπασε κάθε ρεκόρ και μπήκε στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες.



Δημιούργησε μόνος του την κατηγορία «κάτοχος των περισσοτέρων πιστοποιήσεων διαιτητή-κριτή στον κόσμο», αφού όμοιός του δεν υπάρχει πουθενά αλλού.

 Την ιδέα για να συμπεριληφθεί στο περίφημο βιβλίο των ρεκόρ την έδωσε πριν από τρία χρόνια ένας φίλος του βλέποντάς τον να αποκτά το ένα δίπλωμα μετά το άλλο. Ετσι, με δεκατρείς πιστοποιήσεις αρχικά και σήμερα με δεκαέξι (σπάζοντας το δικό του ρεκόρ) είναι ο κάτοχος των περισσοτέρων διπλωμάτων σε όλη την υφήλιο.

«Το 2003 ξεκίνησα να παρακολουθώ διάφορες σχολές διαιτησίας-κριτών ως φοιτητής του ΤΕΦΦΑ Αθηνών, με σκοπό να μάθω καλύτερα τους κανονισμούς διαιτησίας. Στη συνέχεια, αυτό έγινε χόμπι και το 2007, αφού είχα φθάσει να είμαι διαιτητής-κριτής σε πολλά αθλήματα, έκανα αίτηση στο Guinnes World Records» δηλώνει ο Αντρέας Κωλέττης στην «Εspresso της Κυριακής» και συνεχίζει:

«Κάνοντας την αίτηση, ανακάλυψα πως δεν υπάρχει άλλος στον κόσμο και ότι, αν κατέθετα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, θα δημιουργούσα αυτομάτως μια νέα κατηγορία που δεν υπήρχε μέχρι τότε λόγω της αίτησής μου».

Οι κόποι του Ανδρέα Κωλέττη, ο οποίος αφιέρωσε ατέλειωτες ώρες για να παρακολουθήσει σχολές διαιτησίας, έφεραν αποτέλεσμα. «Πράγματι, αφιέρωσα πολλές ώρες στέλνοντας πέρυσι όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ενώ παράλληλα φοιτούσα στη Γυμναστική Ακαδημία. 

Ωστόσο, συνάντησα και πολλές δυσκολίες μέχρι να αναγνωριστούν όλα τα διπλώματα. Τον περασμένο Ιούνιο, έστειλα λοιπόν όλα τα δικαιολογητικά και τον περασμένο Οκτώβριο πήρα το χαρτί στα χέρια μου από το Guinnes World Records. Ενιωσα πολύ μεγάλη ικανοποίηση, γιατί οι ώρες και ο χρόνος που αφιέρωσα απέκτησαν ηθική καταξίωση. Και το μόνο κέρδος είναι ότι δικαιώθηκαν οι κόποι μου» καταλήγει ο Ανδρέας Κωλέττης, ο οποίος ετοιμάζεται να σπάσει για δεύτερη φορά το ρεκόρ του.


ΑΠΟ ΤΑ 16 ΣΤΑ 21!

«Αυτήν τη στιγμή έχω κάνει και τρίτη αίτηση με σκοπό να ανεβάσω ακόμη περισσότερο το ρεκόρ μου και από τα δεκαέξι αθλήματα να φθάσω τα είκοσι ένα. Είναι μια προσπάθεια που κάνω για να προβάλω την Ελλάδα προς τα έξω και να δώσω μιαν ελπίδα σε μια περίοδο που κάθε ευχάριστο μήνυμα προσφέρει αισιοδοξία και θέλω να πιστεύω ότι προσφέρω ένα χαμόγελο αισιοδοξίας. 

Και η ηθική ικανοποίηση που νιώθω είναι βεβαίως τεράστια, γιατί είμαι ο πρώτος στον κόσμο που το πετυχαίνω».

Ο Ανδρέας Κωλέττης έχει αναπτύξει πάντως πολύπλευρη αθλητική δραστηριότητα. Εχει κατακτήσει δεκάδες μετάλλια σε αγώνες κολύμβησης και άρσης βαρών, έχει εργαστεί στο παρελθόν ως εθελοντής ναυαγοσώστης, ενώ σήμερα προσφέρει αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του στην ομάδα άρσης βαρών των Special Οlympics, η οποία προετοιμάζεται για τους αγώνες που θα γίνουν σε παγκόσμιο επίπεδο τον ερχόμενο Ιούνιο στην Αθήνα.

Ο εθελοντισμός τον κέρδισε ύστερα από ένα σεμινάριο για τη φιλοσοφία και τους κανονισμούς των αγώνων για άτομα με νοητική υστέρηση. Εργάζεται ως ειδικός φρουρός στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά και νιώθει «γεμάτος» που ασχολείται με παιδιά που έχουν την ανάγκη μας.


Τα 16 αθλήματα που τον έκαναν πρώτο

Ο Ανδρέας Κωλέττης είναι ο μοναδικός πολυδιαιτητής στον κόσμο. Τα δεκαέξι αθλήματα στα οποία έχει πιστοποιητικό διαιτητή-κριτή είναι τα εξής: κλασικός στίβος, ποδόσφαιρο, ποδόσφαιρο σάλας, κολύμβηση, συγχρονισμένη κολύμβηση, πινγκ πονγκ, τένις, βόλεϊ, ποδόσφαιρο τυφλών, μπάντμιτον, μπριτζ, σκάκι, αγωνιστική ορειβασία και αναρρίχηση, μηχανοκίνητος χερσαίος αθλητισμός, αθλητική αλιεία επιφάνειας και κουνγκ φου.

Ωστόσο, έχει καταθέσει τα δικαιολογητικά για να αποκτήσει πέντε ακόμη πιστοποιητικά και να βελτιώσει περισσότερο το προσωπικό του ρεκόρ με τα εξής αθλήματα: ιστιοπλοΐα, μπιτς τένις, μπιτς βόλεϊ, μπιτς χάντμπολ και παγκράτιο.
Μας εξηγεί όμως ότι για κάποια αθλήματα συνάντησε μεγάλες δυσκολίες μέχρι να αναγνωριστούν από τους υπευθύνους του βιβλίου Γκίνες. 

«Στην αρχή, δεν μου αναγνώριζαν το μπριτζ, το σκάκι και το ποδόσφαιρο τυφλών, γιατί τα είχαν συμπεριλάβει στα παρελθοντικά αθλήματα. Εκανα ένσταση όμως, γιατί από τη στιγμή που είχαν αναγνωρίσει το κουνγκ φου, που είναι επίσης παρελθοντικό άθλημα, έπρεπε να αναγνωρίσουν και τα υπόλοιπα. 

Τελικά, δέχθηκαν την έντασή μου και αυτό δείχνει ότι η επιτροπή τους λειτουργεί σωστά και με αξιοκρατικά κριτήρια. Επίσης, δεν μου αναγνώριζαν το παγκράτιο, γιατί δεν είναι παγκόσμιο άθλημα. Στην Ελλάδα όμως είναι αναγνωρισμένο από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, η οποία είναι αναγνωρισμένη από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, άρα, έπρεπε να το αναγνωρίσουν, όπως και τελικά έπραξαν».

Ο γραφειοκρατικός μαραθώνιος του Ανδρέα Κωλέττη δεν είχε τελειώσει: «Για να περάσει η αίτησή μου έπρεπε να στείλω δικαιολογητικά ότι έχω διαιτητεύσει ή ήμουν κριτής στα συγκεκριμένα σπορ. 

Ηθελαν χαρτί από έναν επίσημο αγώνα είτε ήταν από δημόσιο φορέα, για παράδειγμα, ένα ματς δημοτικών σχολείων, είτε από Ολυμπιακό αγώνισμα. Το καλό είναι ότι κάποια αθλήματα είναι χειμερινά και κάποια καλοκαιρινά και έτσι μπόρεσα να καταθέσω όλα τα δικαιολογητικά» καταλήγει.
Π.ΚΑΤΩΝΗΣ

ΠΗΓΗespressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καλημέρα!!!!!!  Σήμερα έχουν γενέθλια 2 πολύ σπουδαίοι ποδοσφαιριστές, ο Cristiano Ronaldo και ο Neymar Jr.  Είναι πολύ σημαντική μέρα επ...