5.3.11

Στο σφυρί το πρώτο διαστημόπλοιο


Perierga.gr - Το πρώτο διαστημόπλοιοΠερίπου πριν από 50 χρόνια, στις 12 Απριλίου του 1961, ο Σοβιετικός κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν εκτοξεύτηκε έξω από την ατμόσφαιρα της Γης μέσα στη μικρή σφαιρική διαστημική κάψουλα Vostok 3KA-3, και έγινε ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα.



Τρεις εβδομάδες νωρίτερα, το Σοβιετικό διαστημικό πρόγραμμα είχε προγραμματίσει την τελευταία δοκιμαστική πτήση του Vostok ως προετοιμασία για την ιστορική αυτή στιγμή. Το Vostok 3KA-2 μετέφερε τον Ivan Ivanovich, ένα ανθρώπινο ομοίωμα και ένα σκύλο, τη Zvezdochka, σε τροχιά γύρω από τη Γη και εισήλθε στο χώρο πάνω από τη Ρωσία 115 λεπτά αργότερα.
Ο Οίκος δημοπρασιών Sotheby’s θα προσφέρει στη Νέα Υόρκη στις 12 Απριλίου τη διαστημική κάψουλα Vostok 3KA-2που προετοίμασε το δρόμο για την ιστορική αποστολή του Gagarin, σε μια δημοπρασία αφιερωμένη στην 50 η επέτειο από την πρώτη πτήση του ανθρώπου στο Διάστημα (εκτίμηση $2-10 εκατ.).
Η διαστημική κάψουλα θα εκτίθεται στις αίθουσες του Οίκου Sotheby’s στη Νέα Υόρκη από τις 24 Φεβρουαρίου.«Όχι μόνο δεν υπάρχουν άλλα δείγματα του πρώτου διαστημόπλοιου εκτός Ρωσίας, αλλά αυτή η κάψουλα υπήρξε καθοριστική στη διαστημική ιστορία καθώς έδωσε το πράσινο φως για το εντυπωσιακό επίτευγμα του Gagarin», δήλωσε ο Ντέιβιντ Ρέντεν, Vice Chairman και Επικεφαλής των Special Projects του Οίκου Sotheby’s. «Για τον Οίκο Sotheby’s ο εορτασμός της 50ης επετείου της θριαμβευτικής αυτής στιγμής –της πρώτης πτήσης του ανθρώπου στο Διάστημα- με τη δημοπράτηση της κάψουλας είναι μεγάλο προνόμιο».
Το Vostok υπήρξε το πρώτο πρόγραμμα της Σοβιετικής Ένωσης που έστειλε ανθρώπους στο Διάστημα. Τη σύλληψη της ιδέας αλλά και την υλοποίηση του προγράμματος είχε ο αρχιτέκτονας του Σοβιετικού Διαστημικού Προγράμματος, Σεργκέι Πάβλοβιτς Κόρολεφ. Συνολικά πέντε κάψουλες τύπου Vostok εκτοξευτήκαν την περίοδο 1960-61. Αν και δυο καταστράφηκαν, το διαστημικό σκάφος που εκτοξεύτηκε στις 19 Αυγούστου και μετέφερε τα σκυλιά Belka και Strelka απέδειξε ότι ζωντανοί οργανισμοί μπορούσαν να επιστρέψουν με ασφάλεια στη Γη μετά από τροχιά.
Το 1961 ο Κόρολεφ εστίασε την προσοχή του στο να μετατρέψει το μοντέλο Vostok με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να επανδρωθεί. Ακόμα και μετά από μια επιτυχημένη δοκιμή του νέου σχεδίου στις 9 Μαρτίου 1961, ο Korolev επέμενε σε μια τελική «πρόβα» προτού θέσει τη ζωή ενός κοσμοναύτη σε κίνδυνο. Έτσι, το Vostok 3KA-2 τέθηκε σε τροχιά στις 25 Μαρτίου, μεταφέροντας ένα ανθρώπινο ομοίωμα με το ψευδώνυμο Ιβάν Ιβάνοβιτς και το σκυλί Ζβεζντότσκα (το ρωσικό όνομα για το «Μικρό Αστέρι»).
Μετά την ολοκλήρωση μιας τροχιάς η κάψουλα επέστρεψε με ασφάλεια στην ατμόσφαιρα της Γης και προσγειώθηκε κοντά στην πόλη Izhevsk με το ομοίωμα να εκτοξεύεται πριν την προσγείωση, όπως το είχανε σχεδιάσει, και το σκυλί να επιστρέφει με ασφάλεια. Το ομοίωμα Ιβάνοβιτς εκτίθεται στο Smithsonian National Art & Space Museum από το 1997. Με τις επιφυλάξεις του Korolev να έχουν εκμηδενιστεί, είκοσι ημέρες αργότερα, στις 12 Απριλίου, ο Γκαγκάριν μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη, σε ένα ακριβές αντίγραφο της κάψουλας το Vostok 3KA-3, το οποίο μετονομάστηκε σε Vostok 1.
Ο Οίκος Sotheby’s έχει αξιοσημείωτη ιστορία με ρωσικά διαστημικά αναμνηστικά αντικείμενα, έχοντας διοργανώσει τις πρώτες δημοπρασίες αφιερωμένες στη Ρωσική Διαστημική Ιστορία το 1993 και το 1996 και στην πορεία να έχει καθιερώσει μια νέα αγορά. Η πορεία του Οίκου στη Ρωσία φτάνει πίσω στο 1988, όταν η εταιρεία διοργάνωσε δημοπρασία με Ρωσική Avant-Garde και Σοβιετική Σύγχρονη Τέχνη στη Μόσχα. Το 2007 ο Οίκος Sotheby’s αποτέλεσε τον πρώτο Οίκο Δημοπρασιών που λειτούργησε γραφείο στη Μόσχα
πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καλημέρα!!!!!!  Σήμερα έχουν γενέθλια 2 πολύ σπουδαίοι ποδοσφαιριστές, ο Cristiano Ronaldo και ο Neymar Jr.  Είναι πολύ σημαντική μέρα επ...