5.3.11

H δίκη του Mall Athens – TO ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ????

Το facthemall είναι ένα πείραμα και ένα υβρίδιο.

Πείραμα: Μπορεί μια υπόθεση που επί χρόνια αποκρύπτεται από όλα τα μεγάλα ΜΜΕ να βρει τον δρόμο της προς τον αναγνώστη / πολίτη;
Υβρίδιο: Το facthemall είναι ένα δημοσιογραφικό εγχείρημα ανάμεσα στην τεκμηρίωση και τον ακτιβισμό.

Από το FuckThemAll στο Facthemall
Το 2006 και για τρία διαδοχικά τεύχη το περιοδικό ΓΑΛΕΡΑ περιέγραψε και ανέδειξε την υπόθεση του Mall. Η ανταπόκριση του κοινού ήταν ανέλπιστη. Το ρεπορτάζ διακινήθηκε μέσω ίντερνετ, και παρά το επίμονο εμπάργκο των μεγάλων ΜΜΕ, διαβάστηκε δεκάδες χιλιάδες φορές. Αλλά στο σάιτ αυτό θέλουμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό από ένα ρεπορτάζ. Το 2006 από τη ΓΑΛΕΡΑ φωνάζαμε FuckThemAll, τώρα λέμε facthemall, εμμένοντας στα facts, στα γεγονότα.

Η τεκμηρίωση
Επιμένουμε πολύ στην τεκμηρίωση της υπόθεσης. Έτσι σε αυτές τις ιστοσελίδες, πέρα από τα κλασικά ρεπορτάζ, θα βρείτε:
Ένα αναλυτικό χρονολόγιο.
Τους πρωταγωνιστές της υπόθεσης (ή, αν προτιμάτε, τους δράστες του εγκλήματος).
Βίντεο από τη Βουλή, που δεν μεταδόθηκαν ποτέ από την TV, λόγω της σιωπής των ΜΜΕ.
Χάρτες της περιοχής και αρχιτεκτονικά σχέδια, προερχόμενα μάλιστα από την ίδια τη Lamda, που εξηγούν καλύτερα την υπόθεση.
Τις τοποθετήσεις (και τις μη τοποθετήσεις) των πολιτικών κομμάτων.
Έγγραφα από τη δικογραφία της υπόθεσης, όπως ιστορικές αποφάσεις του ΣτΕ.
Μια ποσοτική και ποιοτική ανάλυση της συμπεριφοράς (διάβαζε: απόκρυψης) των ΜΜΕ.

Και ο ακτιβισμός;
Πρόκειται περισσότερο για ευσεβή πόθο… Κάναμε την αρχή με δύο μικρά βήματα με τη δημιουργία ενός γκρουπ στο facebook και τη συνεχή ενημέρωση γύρω από την υπόθεση μέσω του twitter. Αν το πράγμα πάει καλά, θα κάνουμε και άλλα…

«Μα πού το θυμηθήκατε το Mall;»
Θα μπορούσε να αντιτάξει κανείς ότι ασχολούμαστε με μια παλιά, περασμένη ιστορία την ώρα που άλλες δημόσιες υποθέσεις φαίνονται πολύ πιο επίκαιρες.
Αλλά αυτό είναι λάθος, για δύο λόγους:
Πρώτον, αν το Mall είναι μια παλιά ιστορία, γι αυτό ακριβώς ασχολούμαστε με αυτή. Παρά την αντίσταση ελαχίστων (πολιτών και δικαστών), το σκάνδαλο οργανώθηκε και ολοκληρώθηκε χωρίς να ακουστεί κιχ. Ως συνήθως, πολιτικοί και επιχειρηματίες, οι συναυτουργοί αυτής της απίστευτης ιστορίας παρανομιών, μπορούν να κοιμούνται ήσυχα. Αυτόν τον απαράδεκτο φαύλο κύκλο της λήθης προσπαθούμε να σπάσουμε με το facthemall. Ό,τι και να γίνει στη δίκη της 8ης Μαΐου, τα έργα και οι ημέρες του Mall θα υπάρχουν κατατεθειμένα εδώ.
Δεύτερον, πέρα από το «παλιό» σκάνδαλο, το Mall είναι ένα σκάνδαλο εν τω γίγνεσθαι. Το ανώτατο δικαστήριο της χώρας μπορεί ακόμα και τώρα (3 χρόνια μετά τα εγκαίνια του Mall) να αποφασίσει αν θα εφαρμοστεί ο νόμος ή όχι. Εκεί όπου απέτυχαν οι δήθεν «προοδευτικοί» πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι, ίσως πετύχουν οι δήθεν «συντηρητικοί» δικαστές. Δεν θέλουμε ούτε να τους πιέσουμε, ούτε να τους επηρεάσουμε. Απλώς να δείξουμε ότι απέναντι σε αυτόν τον απίστευτο και φαινομενικά ανίκητο συνασπισμό συμφερόντων, δεν είναι μόνοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καλημέρα!!!!!!  Σήμερα έχουν γενέθλια 2 πολύ σπουδαίοι ποδοσφαιριστές, ο Cristiano Ronaldo και ο Neymar Jr.  Είναι πολύ σημαντική μέρα επ...