24.10.10

Το υπεραυτοκίνητο του Ομπάμα

Ακολουθώντας το παράδειγμα των προκατόχων του στο αξίωμα, ο πρόεδρος Ομπάμα επίσης κινείται με μια Cadillac.
Η εντυπωσιακή επίσημη λιμουζίνα του με την ονομασία Cadillac One (σε αντιστοιχία με το προεδρικό αεροσκάφος Air Force One) δεν είναι ούτε κατά διάνοια το γρηγορότερο αυτοκίνητο στον κόσμο (η μεγίστη ταχύτητα που πιάνει είναι 96 χλμ/ώρα με βάρος 4,5 τόννων), όμως είναι σίγουρα το πιο ασφαλές.
Πρόκειται για ένα όχημα που
συνδυάζει στοιχεία από τα συμβατικά πολυτελή μοντέλα της φίρμας, όπως το Escalade, το DTS ή το STS, όμως είναι ενισχυμένο με μια άτρωτη θωράκιση.
Το αμάξωμα του Obamacar, που επίσης ονομάζεται "το τέρας", είναι καλυμμένο από μια αντιτρομοκρατική θωράκιση, ενώ τα τεχνολογικά γκάτζετ του θα έκαναν και τον ίδιο τον Τζέιμς Μποντ να ζηλέψει.
Το εσωτερικό φωτίζεται από λαμπτήρες φθορισμού και αλογόνου δεδομένου ότι από τα χοντρά και φιμέ τζάμια των παραθύρων μόλις που περνά το φυσικό φως. Στα ταξίδια εντός ΗΠΑ, το υπεραυτοκίνητο φέρει στο καπό την αστερόεσσα μαζί με την προεδρική σημαία, η οποία αντικαθίσταται στο εξωτερικό με τη σημαία της χώρας που επισκέπτεται.
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Σχεδιασμένο από κοινού από την General Motors και τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, η Cadillac One έχει τα χαρακτηριστικά των εμπορικών μοντέλων της φίρμας, όμως διαθέτει ένα υπερανθεκτικό αμάξωμα.
* Κινητήρας: Duramax V8 ντίζελ 6,5 λίτρων.
* Μήκος: 5,4 μ.
* Ύψος: 1,55 μ.
* Κατανάλωση: 34 λίτρα/100 χλμ.
* Βάρος: 4.500 κιλά
* Μεγίστη ταχύτητα: 96 χλμ/ώρα.
* Εκτιμώμενη αξία: 300.000 ευρώ.
Χαρακτηριστικά ασφαλείας
* Φαρμακείο και πυροσβεστήρας
Το ντεπόζιτο βενζίνης διαθέτει ειδικό αντιεκρηκτικό αφρό.
Στο πορτμπαγκάζ υπάρχουν συσκευές πυρόσβεσης καθώς και ένα ιατρικό κιτ που περιλαμβάνει μάσκες οξυγόνου και φιάλες με αίμα του προέδρου, για επείγουσες μεταγγίσεις.
* Φορητό γραφείο
Για να αξιοποιεί το χρόνο του στη διάρκεια των μετακινήσεων, ο Ομπάμα διαθέτει έναν υπολογιστή με σύνδεση wi-fi, ένα δορυφορικό τηλέφωνο και άλλο ένα με άμεση σύνδεση με τον αντιπρόεδρο και το Πεντάγωνο.
* Ασφαλές από βόμβες και νάρκες
Το Obamacar διαθέτει υπερανθεκτική θωράκιση.
Το αμάξωμα είναι από ατσάλι, αλουμίνιο, τιτάνιο και κεραμικό υλικό, ενώ στο δάπεδο είναι ενισχυμένο με μια πλάκα ατσαλιού με πάχος 13 εκ., για την πρόληψη πιθανών εκρήξεων νάρκης ή βόμβας που έχει τοποθετηθεί από κάτω.
* Αδιαπέραστη καμπίνα
Οι θωρακισμένες πόρτες έχουν πάχος 20 εκ. και ζυγίζουν περίπου όσο οι πύλες ενός Boeing 757.
Μόλις κλείσουν, σφραγίζονται ερμητικά.
Ένα σύστημα φιλτραρίσματος εμποδίζει το πέρασμα αερίων στο εσωτερικό της καμπίνας.
* Οπλοστάσιο εν κινήσει
Μέσα σε αυτό το κινητό οχυρό υπάρχει μια αμυντική συσκευή που περιλαμβάνει αυτόματα όπλα, κανόνι δακρυγόνων και κάμερες νυχτερινής όρασης.
* Θωρακισμένες ρόδες
Τα ελαστικά, που είναι ενισχυμένα με κέβλαρ, είναι ανθεκτικά στα τρυπήματα από καρφιά και τις μαχαιριές.
Ενσωματώνουν ένα σύστημα που τους επιτρέπει να κινούνται ακόμα και χωρίς αέρα, ώστε το όχημα να μπορεί να διαφύγει σε περίπτωση που δεχτεί επίθεση.
* Παράθυρα ασφαλείας
Είναι ενισχυμένα για να είναι άτρωτα στις σφαίρες.
Το παράθυρο του οδηγού είναι το μοναδικό που μπορεί να ανοίξει ελαφρά (μέχρι 8 εκατοστά), όσο χρειάζεται για να μπορεί ο οδηγός να μιλάει με τους πράκτορες υπηρεσίας που συνοδεύουν την πομπή.
* Οδηγός και μυστικός πράκτορας
Ο προεδρικός σοφέρ είναι εκπαιδευμένος από τη CIA, για να οδηγεί σε όλες τις συνθήκες κινδύνου (βροχή, πάγο, επιθέσεις..).
Δίπλα στο τιμόνι έχει ένα GPS και ένα κέντρο επικοινωνίας.
* Χωριστά διαμερίσματα
Στην καμπίνα υπάρχουν θέσεις για τέσσερις επιβάτες.
Ένα κρυστάλλινο πάνελ που μόνο ο Ομπάμα μπορεί να ενεργοποιήσει τον χωρίζει από τη θέση του οδηγού.
Ο πρόεδρος διαθέτει επίσης ένα κουμπί συναγερμού, για να μπορεί να ζητήσει βοήθεια.
Focus


Δεν υπάρχουν σχόλια: