24.10.10

Τρεις γενιές Γάλλων οχυρώνονται πίσω από τα κεκτημένα

ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΧΑΟΣ,μπλόκα σε διυλιστήρια και αεροδρόμια, πολίτες στους δρόμους, καταλήψεις σε σχολεία και πανεπιστήμια, βίαιες συγκρούσεις με την Αστυνομία και ανησυχία για το μέλλον. Ιδού η εικόνα μιας Γαλλίας που αντιδρά στην απόφαση του προέδρου Νικολά Σαρκοζί να σώσει, όπως λέει, το συνταξιοδοτικό σύστημα από τη χρεοκοπία αυξάνοντας τα όρια ηλικίας τόσο για την πρόωρη (από τα 60 στα 62 χρόνια) όσο και για την πλήρη (από τα 65 στα 67) συνταξιοδότηση.
Με τις μαζικότερες κινητοποιήσεις που έχουν σημειωθεί στην Ευρώπη εναντίον μέτρων λιτότητας τα τελευταία χρόνια, τρεις γενιές Γάλλων, όσοι πλησιάζουν στη σύνταξη, όσοι βρίσκονται στη μέση του εργασιακού βίου και όσοι νέοι δεν έχουν δουλειά, προσπαθούν «με νύχια και με δόντια» να περισώσουν ένα κοινωνικό κεκτημένο. Το οποίο για την αντίληψή τους δεν αποτελεί πολυτέλεια αλλά «κληρονομικό» δικαίωμα, τμήμα της ίδιας τους της ταυτότητας.
«Δεν μπορεί να είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμοόπου όποτε προτείνεται μια μεταρρύθμιση, μια μειοψηφία θέλει να μπλοκάρει τα πάντα,κρατώντας όμηρο την οικονομία,τις επιχειρήσεις και την καθημερινή ζωή των πολιτών» δήλωσε ο πρόεδρος Σαρκοζί για τις κινητοποιήσεις. Μειοψηφία; Κι όμως: οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν ότι ως και το 71% των Γάλλων διαφωνεί με τη μεταρρύθμιση του Συνταξιοδοτικού. Και δεν διστάζει να το δείξει.

Τα συνδικάτα πυροδότησαν μια ομοβροντία απεργιών. Αυτή τη φορά όμως απρόσμενα μεγάλη εμφανίστηκε η κινητοποίηση των νέων που κατέβηκαν στο πλευρό των διαδηλωτών. Οι 16άρηδες εμφανίστηκαν εξίσου μαχητικοί με τους «σκληροπυρηνικούς» συνδικαλιστές.

Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως οι διαμαρτυρίες βγήκαν εκτός ελέγχου. Ο υπουργός Εσωτερικών Μπρις Ορτφέ απείλησε με αυστηρές συνέπειες τους ταραξίες και δήλωσε ότι «η Γαλλία δεν ανήκει στους χούλιγκαν,στους κουκουλοφόρους και στους πλιατσικολόγους».

Η κοινωνία αντιδρά. Και «για να τελειώνει», η κυβέρνηση έκανε χρήση ενός άρθρου του γαλλικού Συντάγματος που επιτρέπει την επείγουσα ψήφιση ενός νομοσχεδίου ως συνόλου και όχι κάθε τροπολογίας χωριστά, ώστε η διαδικασία να προχωρήσει άμεσα.

Τα συνδικάτα απάντησαν με εξαγγελία νέων κινητοποιήσεων τις αμέσως ερχόμενες ημέρες. Παρά την καθημερινή ταλαιπωρία των πολιτών και τα έκτροπα που σημειώθηκαν, το απεργιακό κίνημα συνεχίζει να έχει την υποστήριξη μεγάλου τμήματος του γαλλικού λαού.

Φοβούμενοι ότι η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση θα αποτελέσει το πρώτο βήμα προς την κατάργηση μιας σειράς κοινωνικών προνομίων κερδισμένων με αγώνες, όπως οι πολυήμερες άδειες και οι κρατικές παροχές υγείας, το 79% των Γάλλων ζητεί από τον πρόεδρο Σαρκοζί «να προχωρήσει σε κοινωνικό διάλογο για όλες τις μεταρρυθμίσεις».

Η ως τώρα στάση του γάλλου ηγέτη έχει ρίξει τη δημοτικότητά του στο ναδίρ της τελευταίας τριετίας. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, ο πρόεδρος Σαρκοζί απολαμβάνει την υποστήριξη μόνο του ενός στους τρεις πολίτες. Το 69% των Γάλλων έχει γι΄ αυτόν «αρνητική» ή «πολύ αρνητική γνώμη», ποσοστό αυξημένο κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες από τον Σεπτέμβριο. Παρά τις μαζικές κινητοποιήσεις όσων θεωρούν το σημερινό καθεστώς «κοινωνικό κεκτημένο», η κυβέρνηση προβάλλει τη μεταρρύθμιση ως «θαρραλέα,απαραίτητη και δίκαιη κίνηση». Διαφορετικά, σε δύο γενιές δεν θα υπάρχουν λεφτά για συντάξεις.

Ο επίμαχος νόμος προβλέπει την αλλαγή των ορίων συνταξιοδότησης βαθμιαία ως το 2018, αυξάνοντας παράλληλα την περίοδο εισφορών από τα 40 στα 41,5 χρόνια και εξομοιώνοντας το ποσοστό εισφορών των δημόσιων υπαλλήλων με εκείνο των ιδιωτικών.

ΜΙΛΑΕΙ Ο 16ΧΡΟΝΟΣ «ΑΣΤΕΡΑΣ» ΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ
«Ολοι στην κυβέρνηση μας φοβούνται!»
«Ο δρόμος είναι το μοναδικό μέσο έκφρασης των νέων» λέει στο «Βήμα» ο Βικτόρ Κολομπανί,πρόεδρος της Εθνικής Ενωσης Μαθητών Λυκείου της Γαλλίας
«Μας φοβούνται! Ο πρόεδρος Σαρκοζί είχε δηλώσει ότι θα κατάφερνε να περιορίσει τις κινητοποιήσεις εναντίον της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος αν εμείς οι νέοι δεν συμμετείχαμε σε αυτές.Ωστόσο από τις 7 Οκτωβρίου οι νέοι δίνουν δυναμικά το “παρών”, κάθε ημέρα και περισσότεροι.Εμείς το μόνο που έχουμε να χάσουμε είναι λίγες ώρες μαθημάτων.Λυπάμαι,αλλά η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει με εμάς.Ολοι στην κυβέρνηση μας φοβούνται.

Δεν θα υποχωρήσουμε» λέει ο πρόεδρος της γαλλικής Εθνικής Ενωσης Μαθητών Λυκείου (UΝL).

Από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής η φωνή του είναι γρήγορη και σταθερή.Δείχνει να ξέρει τι θέλει να πει.Μαθητής της 2ας τάξης στο Ανρί Δ΄ στο Παρίσι,ένα από τα πλέον γνωστά και απαιτητικά δημόσια σχολεία της Γαλλίας,ο 16χρονος Βικτόρ Κολομπανί εξελέγη πρόεδρος της UΝL μόλις στις 5 Οκτωβρίου.Και ανέλαβε αμέσως δράση.

«Περισσότερα από 1.400 σχολεία συμμετέχουν ενεργά στις κινητοποιήσεις και περίπου 140.000 μαθητές απ΄ όλη τη Γαλλία διαδηλώνουν.Ο υπουργός Παιδείας Λουκ Σατέλ δήλωσε ότι είναι επικίνδυνο να διαδηλώνουμε και ότι η θέση των μαθητών είναι στις τάξεις.Η κυβέρνηση μας θεωρεί ανεύθυνους επειδή χάνουμε μαθήματα, αλλά κατά βάση επιτίθεται σε ένα θεμελιώδες δικαίωμα,που είναι αυ τό της έκφρασης.Σήμερα ο μοναδικός τρόπος έκφρασης που διαθέτουμε εμείς οι νέοι είναι ο δρόμος, είναι οι κινητοποιήσεις.Δεν φταίμε εμείς γι΄ αυτό.Δεν έχουμε άλλη επιλογή» υποστηρίζει.

«Η προτεινόμενη μεταρρύθμιση είναι άδικη γιατί θα δημιουργήσει ακόμη περισσότερη ανεργία και περισσότερες δυσκολίες για εμάς απ΄ όσες ήδη αντιμετωπίζουμε όταν θα βγούμε στον εργασιακό στίβο.Βρίσκουμε την πρώτη μας σταθερή δουλειά σε ηλικία περίπου 27 ετών και τώρα καλούμαστε να πάρουμε σύνταξη στα 67. Αρνούμαστε αυτή την προοπτική ζωής.Το νομοσχέδιο υποθηκεύει το μέλλον μας» λέει.

Και εξηγεί ότι αυτό που ωθεί τους συνομηλίκους του στις μαζικές κινητοποιήσεις δεν είναι αποκλειστικά η αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο για το συνταξιοδοτικό σύστημα,αλλά και ο συσσωρευμένος θυμός.«Αυτή η γενιά έχει θυμό.

Θυμό για τις βαριές και άνισες πιέσεις που ασκούν στους νέους οι πολιτικές του Σαρκοζί.Ο νόμος για τις συντάξεις είναι ο πιο φιλελεύθερος και πιο άδικος απ΄ όσους έχει προσπαθήσει να επιβάλει η κυβέρνηση ως τώρα».

Παρά τα επεισόδια που έχουν σημειωθεί με κουκουλοφόρους νεαρούς που συγκρούστηκαν με τη Αστυνομία,έκαψαν αυτοκίνητα και έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων,ο Βικτόρ δεν ανησυχεί μήπως η κατάσταση γίνει πραγματικά «εμπόλεμη».

«Βεβαίως είχαμε κάποια προβλήματα,ήταν όμως μεμονωμένα και πρόκειται για περιθωριακά στοιχεία.Οχι,δεν ενθαρρύνουμε τέτοια περιστατικά.Εδώ και ημέρες όμως έχουν γίνει δεκάδες συλλήψεις και έχουν αναπτυχθεί σημαντικές αστυνομικές δυνάμεις μπροστά σε κάθε σχολείο που πραγματοποιεί κινητοποιήσεις.Οι αστυνομικοί ανεβάζονταν τους τόνους χωρίς λόγο.Δεν είναι τα “μπάχαλα” ο στόχος μας.Εμείς θέλουμε να δείξουμε ότι η θέληση των νέων είναι πιο δυνατή από την πολιτική βίας και καταστολής που προσπαθούν να εφαρμόσουν οι Αρχές για να δολοφονήσουν την ειρηνική μας διαμαρτυρία».

Κριστίν Λαγκάρντ
«Σπάμε ένα ταμπού για να μην καταρρεύσουν οι συντάξεις»
Η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών εξηγεί ότι το σύστημα αν δεν μεταρρυθμιστεί θα γκρεμιστεί
«Στόχος μας είναι να αποτρέψουμε την κατάρρευση του συνταξιοδοτικού συστήματος σε μερικά χρόνια.Πρόκειται απλώς για την πιο υπεύθυνη λύση.Σπάμε ένα ταμπού, αλλά είναι προς το συμφέρον των επόμενων γενεών να προχωρήσει η μεταρρύθμιση» υποστηρίζει η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ (φωτογραφία), η οποία επικαλείται σημαντικούς δημοσιονομικούς και δημογραφικούς λόγους γι΄ αυτό.

«Η αύξηση του ορίου ηλικίας σταδιακά θα είναι λιγότερο επώδυνη για τους πολίτες από την αύξηση των εισφορών ή τη μείωση των συντάξεων, για παράδειγμα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 15 εκατομμύρια γάλλοι συνταξιούχοι.Κάθε χρόνο προστίθενται άλλοι 700.000, ενώ η σύνταξη σχεδόν 1,5 εκατομμυρίου εξ αυτών, δηλαδή περίπου το 10% του συνόλου,χρηματοδοτείται από κρατικά δάνεια.Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Η δημοσιονομική κατάσταση της Γαλλίας επιβάλλει επείγοντα μέτρα» εξηγεί η 54χρονη υπουργός.

Η μεταρρύθμι- ση, λέει η κυρία Λαγκαρντ, αποτελεί μέρους ενός πολύ ευρύτερου κυβερνητικού πακέ του μέτρων. Ο διακηρυγμένος στόχος του προέδρου Νικολά Σαρκοζί είναι να περικοπούν οι δημόσιες δαπάνες κατά 100 δισ. ευρώ, ώστε το δημόσιο έλλειμμα της Γαλλία να πέσει ως το 2013 από το 8% στο 3% που θέτει ως όριο η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σε συνδυασμό με άλλες ήδη προγραμματισμένες περικοπές των συντάξεων, η αύξηση των ορίων ηλικίας εκτιμάται ότι θα επιτρέψει στο γαλλικό κράτος να εξοικονομήσει 19 δισ. ευρώ ως το 2018.

πηγη : tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: