25.10.10

Η Frontex αναπτύσσει ομάδες ταχείας επέμβασης στα σύνορα της Ελλάδας!!!!

Βαρσοβία, 25 Οκτωβρίου 2010
- Χθες στις 22:49 ο Frontex έλαβε αίτημα του Έλληνα Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή για την ανάπτυξη ταχείας επέμβασης στα σύνορα (RABIT), καθώς και επιχειρησιακά μέσα για να αυξηθεί το επίπεδο ελέγχου και επιτήρησης των εξωτερικών συνόρων στην Ελλάδα με Τουρκία.
Αυτή είναι η πρώτη φορά από τη δημιουργία του Οργανισμού το 2005 από όταν η Frontex έχει αναπτύξει τις ομάδες RABIT - μια ομάδα εξειδικευμένων συνοριοφυλάκων που διατίθενται από 27 χώρες της ΕΕ για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Λόγω του εξαιρετικά μεγάλου αριθμού των μεταναστών που διέρχονται τα ελληνικά-τουρκικά σύνορα παράνομα, η Ελλάδα αντιπροσωπεύει σήμερα το 90% του συνόλου των ανιχνεύσεων των παράνομων διελεύσεων των συνόρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010 συνολικά 45.000 παράνομων διελεύσεων των συνόρων κοινοποιήθηκαν από τις ελληνικές αρχές για όλες τις περιοχές των συνόρων τους.Η Ελλάδα εκτιμά σήμερα ότι μέχρι και 350 μετανάστες προσπαθούν να διασχίσουν τα 12,5 χλμ. περιοχή κοντά στην ελληνική πόλη της Ορεστιάδας κάθε μέρα.
"Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ σοβαρή. Ενεργώντας βάσει του κανονισμού 863/2007 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, έχω αποφασίσει ότι ο Frontex θα παρέχει βοήθεια προς τις ελληνικές αρχές στα σύνορα με την ανάπτυξη επαρκή αριθμό και τη σύνθεση των ομάδων ταχείας επέμβασης στα σύνορα. Μόλις αναπτυχθούν θα λειτουργούν υπό την διοίκηση και τον έλεγχο των ελληνικών αρχών "δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του Frontex Ilkka Laitinen.
 "Μια ομάδα του προσωπικού του Frontex είναι στο δρόμο της προς την ελληνική / τουρκική χερσαία σύνορα για να εκτιμήσει την κατάσταση εν όψει του αιτήματος υπουργού Παπουτσή». Θα αποφασίσουμε πόσοι αστυνομικοί και τι είδους τεχνικά μέσα  θα απαιτηθούν για να βοηθήσουν αποτελεσματικά τις ελληνικές αρχές όσον αφορά την ενίσχυση αυτή των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και να ενεργήσει γρήγορα για να παράσχει τη συνδρομή εν λόγω κράτος μέλος έχει ζητήσει. Θα λάβουμε άμεσα μέτρα αναδιοργάνωσης των εμπειρογνωμόνων και των περιουσιακών στοιχείων που υπάρχουν στην περιοχή, στο πλαίσιο του Ποσειδώνα κοινή δράση συντονίζεται από τον Frontex "- πρόσθεσε.

πηγη: http://www.frontex.europa.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καλημέρα!!!!!!  Σήμερα έχουν γενέθλια 2 πολύ σπουδαίοι ποδοσφαιριστές, ο Cristiano Ronaldo και ο Neymar Jr.  Είναι πολύ σημαντική μέρα επ...