11.10.10

Μέχρι 2 ώρες τηλεόραση για τα παιδιά!!!

Το να κρύψουν οι γονείς το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης από τα παιδιά τους αποτελεί καλή ιδέα, αν πρόκειται για το μόνο τρόπο που μπορεί να περιορίσει το χρόνο που περνούν μπροστά στην οθόνη, αναφέρει νέα έρευνα.
Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Pediatrics’, ανακάλυψε ότι παιδιά που περνούν ώρες καθημερινά μπροστά στην τηλεόραση ή σε κονσόλες παιχνιδιών έχουν περισσότερες ψυχολογικές δυσκολίες , όπως προβλήματα σχέσεων με τους συνομηλίκους τους, υπερκινητικότητα ή προβλήματα συμπεριφοράς, καθώς και συναισθηματικά θέματα σε σχέση με παιδιά που δεν περνούν ώρες στην τηλεόραση.
Σε αντίθεση με αυτό που προηγούμενες έρευνες υπέδειξαν, η αρνητική επίδραση του χρόνου που περνούν τα παιδιά στην τηλεόραση δεν ισοφαρίστηκε από την αύξηση των επιπέδων της σωματικής δραστηριότητας, αναφέρει η έρευνα του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, στη Βρετανία.
Στην έρευνα έλαβαν μέρος 1.013 παιδιά, ηλικίας 10 έως 11 ετών, τα οποία ανέφεραν το μέσο όρο των καθημερινών ωρών που περνούσαν βλέποντας τηλεόραση ή παίζοντας –χωρίς να μελετούν για το σχολείο- σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Οι απαντήσεις κυμαίνονταν από 0 έως 5 ώρες την ημέρα.
Τα παιδιά συμπλήρωσαν επίσης ερωτηματολόγιο 25 ερωτήσεων για να αξιολογήσουν την ψυχική τους κατάσταση, ενώ ο χρόνος που περνούσαν σε μέτρια έως έντονη δραστηριότητα μετρήθηκε με τη χρήση συσκευής που φορούσαν στη μέση για μια εβδομάδα. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι παιδιά που περνούσαν 2 ή περισσότερες ώρες την ημέρα παρακολουθώντας τηλεόραση ή παίζοντας στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, είχαν περισσότερες πιθανότητες για υψηλά σκορ σε ερωτηματολόγια, υποδεικνύοντας ότι είχαν περισσότερες ψυχολογικές δυσκολίες σε σχέση με παιδιά που δεν περνούσαν πολύ χρόνο μπροστά σε μια οθόνη.
Ακόμα και παιδιά που είχαν σωματική δραστηριότητα αλλά περνούσαν περισσότερες από 2 ώρες την ημέρα μπροστά από μια οθόνη αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο ψυχολογικών δυσκολιών, που υποδεικνύει ότι ο χρόνος μπροστά στην οθόνη είναι ενδεχομένως ο κύριος υπεύθυνος.
Προηγούμενες έρευνες ανακάλυψαν ότι αν και ο περισσότερος χρόνος μπροστά στην οθόνη οδηγούσε σε χαμηλότερο επίπεδο ευεξίας, η άσκηση βελτίωνε την ψυχική υγεία κάποιου. Αυτό οδήγησε τους ερευνητές να πιστέψουν ότι η αύξηση των επιπέδων φυσικής δραστηριότητας θα μπορούσε να εξουδετερώσει την αρνητική επίδραση του χρόνου που σπαταλιέται μπροστά στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή. Η έρευνα αναφέρει ότι πολλοί γονείς και παιδιά θεωρούν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με το να περνά ένα παιδί πολύ χρόνο μπροστά στον υπολογιστή ή την τηλεόραση, αν αποτελεί μέρος ισορροπημένου τρόπου ζωής. Επίσης, ότι η υπερβολική χρήση ηλεκτρονικών μέσων δεν αποτελεί ανησυχία αν τα παιδιά είναι σωματικά δραστήρια.
Ωστόσο, τα αποτελέσματά της υποδεικνύουν ότι ενδεχομένως δεν ισχύει αυτό και οι ερευνητές συμβουλεύουν τους γονείς να περιορίσουν το χρόνο που περνούν τα παιδιά τους στον υπολογιστή ή την τηλεόραση για να εξασφαλίσουν τον σωστό τρόπο ζωής.
Πηγές: ‘Pediatrics’.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καλημέρα!!!!!!  Σήμερα έχουν γενέθλια 2 πολύ σπουδαίοι ποδοσφαιριστές, ο Cristiano Ronaldo και ο Neymar Jr.  Είναι πολύ σημαντική μέρα επ...