Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (ΠΜΟ) επιβεβαίωσε σήμερα ότι το 2010 ήταν το πιο ζεστό έτος που έχει καταγραφεί ποτέ. Κατά αυτό τον τρόπο επιβεβαιώνεται με τον πιο επίσημο τρόπο η ύπαρξη μιας «σημαντικής», όπως την χαρακτηρίζουν οι ειδικοί, τάσης για μακροπρόθεσμη άνοδο της θερμοκρασίας.
Το 2010 ήταν η πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ, μαζί με το 2005 και το 1998, διευκρίνισε σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ, επιβεβαιώνοντας μια προκαταρκτική έκθεση βασισμένη σε μια περίοδο δέκα μηνών που δημοσιεύτηκε στις αρχές Δεκεμβρίου, κατά τη διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στην Κανκούν του Μεξικού.
«Τα δεδομένα του 2010 επιβεβαιώνουν τη σημαντική μακροπρόθεσμη άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη», υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας του ΠΜΟ Μισέλ Ζαρό στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ο ίδιος δήλωσε εξάλλου πως «η τελευταία δεκαετία ήταν η πιο ζεστή που έχει καταγραφεί». Σύμφωνα με τον ίδιο, το 2010 χαρακτηρίστηκε επίσης από τη συνέχιση της τήξης των αιώνιων πάγων της Αρκτικής, η έκταση των οποίων ήταν φέτος μικρότερη από κάθε άλλη προηγούμενη χρονιά.