16.1.11

Νάουσα μια γνωριμία .........

Η ΗΡΩΙΚΗ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η Νάουσα είναι χτισμένη στους πρόποδες του Βερμίου, στα 350 μ. υψόμετρο. Είναι η δεύτερη πόλη του Ν. Ημαθίας, με πληθυσμό περίπου 25.000 κατοίκων και αποτελεί έδρα του Δήμου Νάουσας. Φέρει τον τιμητικό τίτλο "ηρωική πόλη" ένεκα του αγώνα των Ναουσαίων έναντι του Οθωμανικού ζυγού κατά το 1822. Απέχει 20 χλμ. από τη Βέροια, 30 χλμ. από την Έδεσσα και 90 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη.

Οι ταξιδιώτες που επισκέπτονται σήμερα την πόλη έρχονται κυρίως για τρεις λόγους:

α). Για να ξεσκάσουν στο θαυμάσιο άλσος του Αγίου Νικολάου, μόλις 3 χλμ. από το κέντρο της πόλης.
β). Για να κάνουν σκι στα χιονοδρομικά κέντρα Σέλι ή Τρία Πέντε Πηγάδια, στα 17 χλμ. από το κέντρο της πόλης.
γ). Για να συμμετάσχουν στο μοναδικό στην Ελλάδα αποκριάτικο έθιμο "Γιανίτσαροι και Μπούλες".

Πρώτα πρώτα όμως ας κάνουμε μια βόλτα μέσα στην πόλη:

Θα ξεκινήσουμε από την κεντρική πλατεία Καρατάσου, στην οποία έχει στηθεί ένας πανύψηλος οβελίσκος ακριβώς δίπλα στο συντριβάνι, στη συνέχεια θα περάσουμε από το δημαρχείο, όπου έχει κτιστεί ο πύργος με το ρολόι, θα σεργιανίσουμε στις παλιές γειτονιές με τα γραφικά παλιά σπίτια και θα ανηφορίσουμε μέχρι το χώρο θυσίας των Ναουσαίων στο Ολοκαύτωμα του 1822, ακριβώς δίπλα στο ποτάμι της Αράπιτσας, που σ' εκείνο το σημείο (στη θέση Στουμπάνοι) δημιουργεί όμορφους καταρράκτες. Τα νερά της Αράπιτσας έδιναν άφθονη δωρεάν ενέργεια για να δουλέψουν από νερόμυλοι και μπατάνια μέχρι πριονιστήρια, πιεστήρια, βιομηχανίες μάλλινων ειδών και κλωστοϋφαντουργίες. Σήμερα δυστυχώς η πόλη μαστίζεται από την αποβιομηχάνιση και η ανεργία πλησιάζει το 50%.

ΣΤΟ ΚΙΟΣΚΙ

Δημοτικό Πάρκο Νάουσας (Κιόσκι)

Ας πάμε όμως να ρίξουμε μια ματιά και στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της Νάουσας, το οποίο στεγάζεται σε ωραιότατο διατηρητέο κτίριο του 1842. Εκτίθενται παραδοσιακοί αργαλειοί, χειροτεχνήματα υφαντικής, πλεκτικής, κεντήματος και ασημουργίας του 19ου αι., οικιακά σκεύη από ξύλο, πηλό και χαλκό, παραδοσιακές τοπικές ενδυμασίες αλλά και όπλα, ξίφη, πιστόλια και κοσμήματα Ναουσαίων μακεδονομάχων αγωνιστών.

Σειρά έχει μια βόλτα στο Δημοτικό Πάρκο της Νάουσας, γνωστότερο ως Κιόσκι. Έξω ακριβώς από το πάρκο, περνάει η οδός Μεγάλου Αλεξάνδρου, με άφθονα καφέ μπαρ αλλά και μερικά ταβερνάκια. Θα μπούμε στο πάρκο και θα απολαύσουμε τους περιποιημένους κήπους του, τις λιμνούλες, τα παπάκια, τους κύκνους και τα παγώνια. Βρίσκεται σε ένα φυσικό μπαλκόνι και προσφέρει ατέλειωτη θέα προς τον κάμπο της Ημαθίας, που είναι κατάφυτος με εκατομμύρια οπωροφόρα δέντρα, ως επί το πλείστον ροδακινιές.

Και μια που αγναντεύουμε τον κάμπο, ας πάμε να επισκεφθούμε τον αρχαιολογικό χώρο της σχολής του Αριστοτέλη, στην οποία μαθήτευσε και ο Μέγας Αλέξανδρος. Βρίσκεται χαμηλά, στη θέση Ισβόρια, περίπου 3 χλμ. από το κέντρο της πόλης, ανάμεσα σε δύο φυσικά σπήλαια.

ΣΤΟ ΑΛΣΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Άγιος Νικόλαος Νάουσας

Όπως ανεβαίνουμε από τη Νάουσα για τον Άγιο Νικόλαο, λίγο πριν φτάσουμε στο άλσος, θα κάνουμε μία σύντομη στάση για να επισκεφθούμε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νάουσας. Αμέσως μετά φτάνουμε στο πάρκο. Πρόκειται για το ωραιότερο πλατανόδασος αναψυχής της Ελλάδας. Δέχεται όλο το χρόνο χιλιάδες επισκέπτες, αναμφίβολα όμως η ωραιότερη εποχή είναι οι μήνες Μάιος και Ιούνιος. Μέσα στο πάρκο κυλάει και το πεντακάθαρο ποτάμι της Αράπιτσας καθώς οι πηγές του βρίσκονται μέσα στα όρια του άλσους. Ανάμεσα στις απέραντες καταπράσινες εκτάσεις με πλατάνια, βελανιδιές, καρυδιές, φλαμουριές, ιτιές, σκλήθρα και φυσικό γκαζόν υπάρχουν και αρκετές λιμνούλες με πάπιες ή ακόμη και με πέστροφες (τις οποίες μπορούμε να ψαρέψουμε), μπόλικα ξύλινα γεφυράκια και άφθονα ξύλινα παγκάκια για ξεκούραση. Αρκετά συχνά επίσης στο πάρκο κάνουν την εμφάνισή τους και σκιουράκια, τα οποία μπορούμε να ταΐσουμε με αράπικα φυστίκια με το κέλυφός τους (κικιρίκια) ή καρύδια μισοσπασμένα. Υπάρχει κι ένα τρενάκι, το οποίο αναχωρεί περίπου κάθε 25΄-30΄ και κάνει το γύρο του άλσους, περνώντας και από τις πηγές. Το εισιτήριο κοστίζει 3 € για τους ενήλικες και 2 € για τα παιδάκια. Το σκηνικό συμπληρώνουν το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, δύο ξενοδοχεία, μερικές ταβέρνες, ένα ιχθυοτροφείο, ένα εκτροφείο θηραμάτων, ένα λούνα παρκ (κούνιες, συγκρουόμενα αυτοκινητάκια κλπ.), μία παιδική χαρά, γήπεδα τένις, μπάσκετ και αρκετά ξύλινα κιόσκια όπου πωλούνται διάφορα σουβενίρ.

Από τον Άγιο Νικόλαο μπορούμε να ανέβουμε σε 18 χλμ. και στο χιονοδρομικό κέντρο στο Σέλι, για το οποίο έχουμε γράψει σε παλαιότερη ανάρτηση.

ΣΤΟ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ 3-5 ΠΗΓΑΔΙΑ

Τρία Πέντε Πηγάδια

Ανηφορίζοντας από τη Νάουσα προς τα 3-5 Πηγάδια, αρχικά θα συναντήσουμε τη διασταύρωση προς το χωριό Μεταμόρφωση και τον πανέμορφο καταρράκτη του, όπου φτάνουμε από δασικό δρόμο περνώντας μέσα από πυκνά δάση με οξιές και βελανιδιές και στη συνέχεια νέα διακλάδωση προς το χωριό Άγιος Παύλος (την παλιά Κουτσούφλιανη). Ακόμη 2 χλμ. και φτάνουμε στο χιονοδρομικό κέντρο 3-5 πηγάδια, το ένα από τα 3 χιονοδρομικά που υπάρχουν στο Βέρμιο. Τα lift ξεκινούν από τα 1.430 μ. και σε ανεβάζουν μέχρι τα 2.005 μ. στο πάνω σαλέ. Είναι από τα λίγα χιονοδρομικά που διαθέτουν σύστημα τεχνητής χιόνωσης και μάλιστα με 20 κανονάκια και 2 αντλιοστάσια. Υπάρχει άνετο parking, σαλέ με εστιατόριο και καφέ τα οποία διαχειρίζεται ο Δήμος Νάουσας, δύο ξενοδοχεία, ορειβατικό καταφύγιο και βέβαια εκτός από σκι μπορείς να κάνεις και snowmobile. Και γιατί λέγονται 3-5 πηγάδια; Δεν μπορούν να τα μετρήσουν; Ή μήπως διαφωνούν αν είναι 3 ή 5; Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει κανένα πηγάδι. Υπάρχουν 3 πηγές χαμηλά (κοντά στη βάση του χιονοδρομικού) και ακόμη 5 πηγές ψηλότερα.

ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΣΤΗ ΝΑΟΥΣΑ

Γιανίτσαροι και Μπούλες

Στη Νάουσα τις Αποκριές τον τόνο δίνουν το αυθόρμητο κέφι, η παραδοσιακή μουσική και οι χοροί αλλά και τα λαϊκά γλέντια σε κάθε γειτονιά με άφθονο ντόπιο ξινόμαυρο κρασί και μεζέδες. Το καρναβάλι όμως της Νάουσας ταυτίζεται κυρίως με το έθιμο "Γιανίτσαροι και Μπούλες", ένα έθιμο που συμβολίζει τον ηρωισμό της Νάουσας και την παλλικαριά της κλεφτουριάς, ένα έθιμο με αυστηρό τελετουργικό, με συγκεκριμένους χορούς και πατινάδες, με συγκεκριμένο δρομολόγιο και μεταμφιεσμένους αποκλειστικά άνδρες (άλλοι ντύνονται Γενίτσαροι και άλλοι ντύνονται Μπούλες). Οι Γιανίτσαροι φορούν φουστανέλα, τσαρούχια, γιλέκο που αποτελείται από παλιά ελληνικά νομίσματα, ταράμπουλο στο κεφάλι, τεπελούκια, κέρινη μάσκα (που λέγεται "πρόσωπος") και σπαθιά (που λέγονται "πάλες"). Οι Μπούλες (που αριθμητικά είναι πολύ λιγότερες) φορούν τοπική παραδοσιακή γυναικεία ενδυμασία.

Την Κυριακή της Αποκριάς (δηλαδή 8 μέρες πριν την Καθαρή Δευτέρα) το πρωί ντύνονται οι συμμετέχοντες με συνοδεία νταούλια και ζουρνάδες και μαζεύονται σε ομάδες (που λέγονται "μπουλούκια"). Ακολούθως πηγαίνουν μπροστά στο δημαρχείο (που το λένε και "Κονάκι"), όπου χορεύοντας παίρνουν την άδεια του δημάρχου για να χορέψουν σε όλη την πόλη. Στη συνέχεια θα χορέψουν σε όλες τις γειτονιές της πόλης και θα καταλήξουν άργά το μεσημέρι στα "Αλώνια", όπου θα βγάλουν τον πρόσωπο, θα φάνε, θα χορέψουν και θα συνεχίσουν το δρομολόγιο, χωρίς τον πρόσωπο πια, μέχρι να καταλήξουν στην κεντρική πλατεία.

Την Κυριακή της Τυροφάγου (δηλαδή την παραμονή της Καθαρής Δευτέρας) επαναλαμβάνεται το ίδιο τελετουργικό, με τη διαφορά ότι αργά το βράδυ εμφανίζεται και η "Χάσκα", δηλαδή ένα βρασμένο αβγό που είναι δεμένο με κλωστή ή πετονιά και κρέμεται από μία βέργα. Αυτός που το κρατάει το περιφέρει σε όλον τον κόσμο. Όλοι προσπαθούν να το πιάσουν με το στόμα χωρίς να χρησιμοποιήσουν τα χέρια τους. Και πέφτει φυσικά άφθονο γέλιο.

Την Καθαρή Δευτέρα τα μπουλούκια γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι, κερνιούνται και γλεντούν.

Αναλυτικές πληροφορίες μας δίνει ο Σύλλογος Γενίτσαροι και Μπούλες.

ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΤΗΣ ΝΑΟΥΣΑΣ

Στη Νάουσα θα πιούμε εξαιρετικό ξινόμαυρο κρασί

Η Νάουσα είναι ο βασικότερος πόλος παραγωγής της ποικιλίας "ξινόμαυρο", που μας δίνει ένα κρασί σκουρόχρωμο, μπρούσκο, σχετικά στυφό αλλά πλούσιο και γεμάτο, ιδανικό για να συνοδεύσουμε φαγητό με βάση το ψητό κρέας. Το ξινόμαυρο στην Ελλάδα καλλιεργείται αποκλειστικά στη Μακεδονία και μετά τη Νάουσα θα το βρούμε και στις περιοχές της Γουμένισσας, του Αμυνταίου και της Ραψάνης. Επίσης καμμία άλλη ποικιλία στην Ελλάδα δεν καλλιεργείται σε τόσο μεγάλη έκταση. Στα χωριά γύρω από τη Νάουσα, στους πρόποδες του Βερμίου, υπάρχουν μπόλικα οινοποιεία, τα οποία μπορούμε να επισκεφθούμε για να δοκιμάσουμε και να αγοράσουμε το κρασί της αρεσκείας μας. Αν θέλουμε να πάρουμε μια μικρή γεύση σχετικά με την ιστορία της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοπαραγωγής στην περιοχή της Νάουσας μπορούμε να πεταχτούμε μέχρι το Μουσείο Οίνου και Αμπέλου Νάουσας, που στεγάζεται μέσα στην πόλη, σε ένα νεοκλασικό του 1908, στο οποίο ο Γιάννης Μπουτάρης (παπούς του σημερινού οινοποιού), λειτούργησε το πρώτο οινοποιείο της Νάουσας.

ΤΙ ΝΑ ΨΩΝΙΣΟΥΜΕ

Εργαστήριο "Κονάκι"

Κατ' αρχήν σε όλη την περιοχή πωλούνται παντού κουβέρτες, άλλες μάλλινες, άλλες ακρυλικές, όλων των χρωμάτων και όλων των μεγεθών, τις οποίες θα δούμε να κρέμονται σε εργαστήρια, σε εκθετήρια, σε καταστήματα, σε αυλές, σε κάγκελα, σε φράχτες κλπ. Είναι μία καλή λύση για κάτι αναμνηστικό και χρήσιμο.

Στο κατάστημα Ηρωίδες, μόλις 70 μ. από τη γέφυρα που έχει θέα στον καταρράκτη στους Στουμπάνους, θα βρούμε αυθεντικές αντίκες, μπακίρια, ξύλινα διακοσμητικά, φλυτζάνια, ποτήρια, κρασί, τσίπουρο, τραχανά και χυλοπίτες.

Στο εργαστήριο Κονάκι, που βρίσκεται κάτω από το χώρο θυσίας αλλά έχει και υποκατάστημα στην κεντρική πλατεία, θα βρούμε αντίκες, χειροποίητα κοσμήματα, τον "πρόσωπο", φορεσιές, ζωνάρια, σπαθιά, εικονίσματα, βιβλία και CD.

Στο κατάστημα Ειρεσιώνη, χαμηλά στην είσοδο της πόλης, ακριβώς δίπλα στο ομώνυμο καφέ μπαρ, θα βρούμε χυλοπίτες, πέτουρα, τραχανά, χειροποίητες μαρμελάδες, παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού, τσίπουρο και λικέρ.

Στο εργαστήριο Συνταγή της γιαγιάς, επίσης χαμηλά, γλυκά κουταλιού, λιαστές ντομάτες, πιπεροσαλάτα, ξύδια, τουρσιά, γκαβόψαρα (δηλαδή τουρσί μελιτζάνες τηγανητές), λικέρ, ζυμαρικά, μαρμελάδες, κομπόστες και πίτες.

Στο εργαστήριο Μπακάλικο της γιαγιάς, το οποίο είναι ηλεκτρονικό κατάστημα, μπορούμε να παραγγείλουμε τυροκομικά, όσπρια, τσάι, μέλι, λουκούμια, βότανα, ζυμαρικά, λικέρ, αποξηραμένα μανιτάρια, κρασί, λάδι ή ακόμη και γάλα γαϊδούρας!

Τέλος, στη Νάουσα παράγονται και τα εκπληκτικά τοπικά αναψυκτικά "Τέρψις". Θα τα βρούμε παντού, σε ταβέρνες, σε ψιλικατζίδικα, σε περίπτερα κλπ. Έχουν χαμηλή τιμή και αξίζει τον κόπο να πάρουμε μερικά μπουκαλάκια και για το σπίτι.

ΦΑΓΗΤΟ

Σπέσιαλιτε που θα βρείτε στο εστιατόριο Σπονδή

ΝΑΟΥΣΑ (πόλη)
Ταβέρνα Οινομαγειρέματα. Τηλ. 2332023576. Στο κέντρο της πόλης.

Ταβέρνα Παραδοσιακό. Τηλ. 2332029132. Στη Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Εστιατόριο Σπονδή. Τηλ. 2332022233. Στην κεντρική πλατεία. Ίσως το καλύτερο φαγητό της πόλης

Ταβέρνα Η Ψάθα. Τηλ. 2332028260. Λίγο πριν τον Άγιο Νικόλαο.Από τις πιο παλιές ταβέρνες.

Ταβέρνα Ναουσαίικο. Τηλ. 2332021120.

Ταβέρνα Αμβροσία. Τηλ. 2332024545. Λίγο πριν το δημοτικό πάρκο (Κιόσκι).

Ταβέρνα Κιόσκι. Τηλ. 2332022257. Μέσα στο δημοτικό πάρκο.

Ταβέρνα Σπήλαιο. Τηλ. 2332026492.
Ταβέρνα  Παλαιά Πόλη. Τηλ. 2332052520. Μέσα στο ξενοδοχείο Παλαιά Πόλη.

Ταβέρνα Νησί της Μαργαρίτας. Στον Άγιο Νικόλαο.

Ταβέρνα Γεράνια. Στον Άγιο Νικόλαο.

Ταβέρνα Πέστροφα. Τηλ. 2332028104. Στον Άγιο Νικόλαο.

Εστιατόριο Ζαρκάδι. Στον Άγιο Νικόλαο, μέσα στο ξενοδοχείο Βέρμιο.



ΣΤΡΑΝΤΖΑ
Ταβέρνα Ρακοκάζανο. 3 χλμ. από τη Νάουσα.

ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ
Στο ταβερνάκι του ξενώνα Αγκωνάρι.  Τηλ. 2332044588.

Στο εστιατόριο στον ξενώνα Γέρμα Σαλέ. Τηλ. 2332044794.

ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ (ΚΟΥΤΣΟΥΦΛΙΑΝΗ)
Στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Αχίλλειον. Τηλ. 2332044111.

Στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Ακρόριον. Τηλ. 2332052732.

Στο ταβερνάκι του ξενώνα Πλειάδες. Τηλ. 2332044415.

ΔΙΑΜΟΝΗ

Ξενοδοχείο Εσπερίδες

ΝΑΟΥΣΑ
Ξενοδοχείο Εσπερίδες. Βρίσκεται στην είσοδο της πόλης, όπως ανηφορίζουμε αριστερά. Διαθέτει 17 δωμάτια με αυτόνομη θέρμανση, A/C, TV, mini bar και internet. Τα 4 από αυτά είναι μεγαλύτερα και έχουν και τζάκι. Τμήμα spa με υδρομασάζ, σάουνα, χαμάμ και διάφορα είδη μασάζ.

Ξενοδοχείο Παλαιά Πόλη. Στο κέντρο της πόλης. Παλιό μεταξουργείο σε κτίριο του 1900, που αναπαλαιώθηκε και μεταμορφώθηκε σε ξενοδοχείο. Υπάρχουν 9 δωμάτια με αυτόνομη θέρμανση και TV, ενώ κάποια έχουν και τζάκι. Λειτουργεί cafe piano bar restaurant.

Ξενοδοχείο Dellagio. Απέναντι από το δημοτικό πάρκο (Κιόσκι). Έχει 14 δωμάτια και 1 σουίτα, όλα με κεντρικό κλιματισμό, TV, NOVA, mini bar και internet. Στο ισόγειο λειτουργεί καφέ μπαρ. Η τιμή για το δίκλινο ξεκινάει από τα 50 € με πρωινό.

Ξενοδοχείο Αμπελώνας Βαλταδώρου. Λίγο πριν φτάσουμε στον Άγιο Νικόλαο, ανεβαίνοντας αριστερά. Διαθέτει 20 δίκλινα με αυτόνομη θέρμανση, TV, NOVA, A/C, mini bar, internet και μπαλκόνι. Και ακόμη 10 τρίκλινες σουίτες που έχουν επί πλέον και τζάκι αλλά και κουζινάκι. Λειτουργούν καφέ μπαρ, εστιατόριο με ελαφρά σνακς, γυμναστήριο, εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα, υδρομασάζ τζακούζι και γήπεδο τένις. Μείναμε εδώ το Μάιο του 2006 στη σουίτα Νο 301 (Αϊδάνι) τρία άτομα προς 87 € με πρωινό.

Ξενώνας Φιλίστωρ. Στα σοκάκια της παλιάς πόλης. Αποτελείται από 3 υπνοδωμάτια (με TV και DVD) και ένα σαλονάκι στο ισόγειο με τζάκι, τηλεόραση και μπαράκι. Το πρωινό σερβίρεται ό,τι ώρα θέλει ο καθένας. 

Ξενώνας Νιάουστα. Βρίσκεται 3 χλμ. από το κέντρο της πόλης, σε ήσυχο σημείο με ωραία θέα. Έχει 4 δίκλινα και 2 τετράκλινα, όλα με αυτόνομη θέρμανση, A/C. TV και mini bar. Έξω κήπος με γκαζόν και θέα πιάτο όλη τη Νάουσα.

Ξενοδοχείο Δρυάδες. Λίγο πριν τον Άγιο Νικόλαο. Διαθέτει 19 δωμάτια με αυτόνομη θέρμανση, ψυγείο, A/C, TV, NOVA, internet και room service, ενώ η σουίτα έχει και τζάκι. Στην αίθουσα που λειτουργεί ως καφέ μπαρ σερβίρεται και το πρωινό σε μπουφέ.

Ξενώνας Νικόλας. Λίγο πριν τον Άγιο Νικόλαο. Αποτελείται από 8 τετράκλινα δίχωρα διαμερίσματα με ένα υπνοδωμάτιο και έναν ενιαίο χώρο σαλόνι κουζίνα τραπεζαρία. Έχουν αυτόνομη θέρμανση, A/C, TV και μπαλκόνια. Στον κήπο παιδική χαρά.

Ξενώνας Νιάουστα

Χαγιάτι Αναστασίου. Περίπου 300 μ. πιο πάνω απ' το νοσοκομείο. Γωνιακός ξενώνας, που ανήκει στις ευγενέστατες νεαρές αδελφές Αναστασίου. Διαθέτει 10 δωμάτια με αυτόνομο κλιματισμό, mini bar, TV, NOVA και internet. Το πρωινό σερβίρεται στο ισόγειο, σε πλουσιοπάροχο μπουφέ. Στο υπόγειο λειτουργεί τμήμα spa με σάουνα, υδρομασάζ, αρωματοθεραπεία και μασάζ. Μείναμε εδώ τον Ιούνιο του 2002 στο δωμάτιο Νο 23 τρία άτομα προς 55 € με πρωινό.

Ξενώνας Ερατεινό. Ανεβαίνοντας για τη Νάουσα στα δεξιά, 3 χλμ. πριν την πόλη. Έχει 5 δωμάτια με κεντρική θέρμανση, τηλεόραση και μπαλκόνι. Στο κάτω πάτωμα μεγάλη σάλα με τζάκι και τραπεζαρία.

Ξενοδοχείο Αστέρας. Στην είσοδο της πόλης. Διαθέτει 32 δωμάτια με A/C, TV, NOVA και ψυγείο αλλά και σουίτες με τζάκι και υδρομασάζ. Λειτουργεί το χειμώνα εσωτερικό καφέ μπαρ και το καλοκαίρι εξωτερική πισίνα με pool bar. Το βράδυ γύρω από την πισίνα γίνονται δεξιώσεις γάμων κλπ.

Ξενοδοχείο Νησί Μαργαρίτας. Στον Άγιο Νικόλαο. Πάνω από την ομώνυμη ταβέρνα, 6 δίκλινα και 5 τρίκλινα, όλα με κεντρική θέρμανση, ψυγείο, A/C, TV, NOVA, DVD, internet, ενώ στους κοινόχρηστους χώρους θα βρούμε γυμναστήριο και κέντρο spa με σάουνα, τζακούζι και solarium. Οι τιμές για το δίκλινο κυμαίνονται από 60 € έως 100 €. Τα τριήμερα Χριστουγέννων, Πάσχα και Αποκριάς ζητάει ελάχιστη παραμονή 3 νύχτες.

Ξενοδοχείο Βέρμιο. Στον Άγιο Νικόλαο. Ακριβώς δίπλα στο ποτάμι. Πρόκειται για δημοτική επιχείρηση από το 1985, ανακαινίσθηκε όμως πρόσφατα. Δωμάτια και σουίτες με κεντρική θέρμανση, A/C, TV και μπαλκόνι. Μεζονέτες με πατάρι, σαλόνι, A/C, TV, mini bar και καμπίνα υδρομασάζ. Λειτουργεί γυμναστήριο, σάουνα και υδρομασάζ.

Ξενώνας Μηλίτσα. Δίπλα στον Άγιο Νικόλαο. Αποτελείται από 3 δίκλινα, 3 σουίτες με τζάκι και 1 μεζονέτα με δύο υπνοδωμάτια, σαλόνι με τζάκι και κουζίνα. Όλα τα δωμάτια έχουν αυτόνομη θέρμανση και τηλεόραση.

Villa Anthemia. Δίπλα στη σχολή του Αριστοτέλη. Πρόκειται για συγκρότημα με σπιτάκια bungalows. Υπάρχουν 6 standard, 2 superior με τζάκι και στήλη υδρομασάζ, 2 σοφίτες, 1 δίχωρο, 2 τετράκλινα με υδρομασάζ και τέλος μία σουίτα με σαλονάκι, τζάκι και μεγάλη μπανιέρα υδρομασάζ τζακούζι δύο ατόμων ακριβώς δίπλα στο τζάκι. Στον κήπο υπάρχει λιμνούλα, γκαζόν, λουλούδια, εξωτερική πισίνα, παιδική χαρά και κιόσκι με ψησταριά.

Έπαυλη Ελίζα. Περίπου 1-2 χλμ. έξω από την πόλη. Διαθέτει 5 δωμάτια με ψυγείο, τηλεόραση και βεράντα. Επίσης υπάρχει κι ένα μεγάλο κοινόχρηστο σαλόνι με τζάκι.

Ξενώνας Αγκωνάρι

ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ
Germa Chalet Spa. Ξύλινο ξενοδοχείο το οποίο αποτελείται από δωμάτια, σουίτες και σοφίτες, που διαθέτουν αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, TV, DVD, radio CD και mini bar. Επίσης εξωτερική πισίνα 25 m² με υδρομασάζ καθώς και τμήμα spa με τζακούζι, σάουνα και χαμάμ. Λειτουργεί και cafe bar restaurant.

Αρχοντικό Αγκωνάρι. Παραδοσιακός ξύλινος ξενώνας, στο ψηλότερο σημείο του χωριού, με 4 άνετα μεγάλα τρίκλινα (δύο στο κάτω και δύο στο πάνω πάτωμα). Έχουν αυτόνομη θέρμανση, τζάκι (το οποίο ο κος Κώστας θα σας το ανάψει λίγο πριν φτάσετε για να το βρείτε έτοιμο!), κουζινούλα, τηλεόραση και μπαλκονάκι. Το ταβερνάκι λειτουργεί σε ξεχωριστό κτίριο. Μείναμε εδώ το Μάρτιο του 2004 τρία άτομα προς 70 € με πρωινό.

Αρχοντικό Λυδία Λίθος. Παραδοσιακός πέτρινος ξενώνας δίπλα στο Αγκωνάρι. Υπάρχουν 6 δωμάτια που διαθέτουν θέρμανση, τζάκι, TV, DVD και ρουστίκ διακόσμηση. Στην αίθουσα με την τραπεζαρία, όπου σερβίρεται το πρωινό, μπορείς να καθίσεις το βράδυ για καφέ, ποτό, επιτραπέζια παιχνίδια κλπ.

Σαλέ Παρέα. Ξύλινο σπίτι που αποτελείται από 2 μικρά ξύλινα δωμάτια 20 m², 2 πέτρινα στούντιο 30 m² και 1 ξύλιο σαλέ με πατάρι 70 m². Έχουν αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, TV, DVD, CD, ψυγείο, φουρνάκι, τοστιέρα, μηχανή espresso capuccino, μηχανή φραπέ και στον κήπο ψησταριά μπάρμπεκιου και παιδική χαρά.

ΤΡΙΑ - ΠΕΝΤΕ ΠΗΓΑΔΙΑ
Ένα ξενοδοχείο κι ένας ξενώνας. Το ξενοδοχείο έχει 15 δωμάτια με κεντρική θέρμανση και τηλεόραση. Λειτουργεί γυμναστήριο, σάουνα και εστιατόριο σνακ μπαρ. Ο ξενώνας έχει 12 δωμάτια με κρεβάτια κουκέτες, κεντρική θέρμανση και τηλεόραση.

Ξύλινα σπιτάκια Σφένδαμος

ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ (ΚΟΥΤΣΟΥΦΛΙΑΝΗ)
Ξύλινο χωριό Σφένδαμος. Πρόκειται για 7 ξύλινα σπιτάκια και 1 κεντρικό σαλέ με καφέ μπαρ. Αποτελείται από 6 δίχωρα με τζάκι, κουζίνα και TV αλλά και 1 δυώροφο εξάκλινο με σαλόνι, κουζίνα, τζάκι, TV και 2 WC (το ένα με υδρομασάζ).

Πέτρινες κατοικίες Ρέμος. Δίχωρα διαμερίσματα, που διαθέτουν ξεχωριστό υπνοδωμάτιο με TV, καθιστικό με τζάκι, TV, καναπέ κρεβάτι για δύο ακόμη άτομα και πλήρη κουζίνα. Έχουν αυτόνομη θέρμανση και πέτρινο μπάνιο. Υπάρχουν και 3 σοφίτες.

Ξενώνας Πλειάδες. Παραδοσιακός πέτρινος ξενώνας με δυναμικότητα 7 δωματίων στον επάνω όροφο και ένα ταβερνάκι στο ισόγειο.

Ξενοδοχείο Ακρόριον. Υπάρχουν δωμάτια δίκλινα και τρίκλινα, τα 22 χωρίς τζάκι, τα 8 με τζάκι, ακόμη 4 μίνι σουίτες με τζάκι και 2 διαμερίσματα δύο δωματίων και τζάκι. Λειτουργεί καφέ μπαρ και εστιατόριο.

Ξενοδοχείο Αχίλλειον. Εδώ κάνουν την καλοκαιρινή τους προετοιμασία διάφορες ποδοσφαιρικές ομάδες. Διαθέτει 45 δωμάτια με κεντρική θέρμανση και TV καθώς και 2 δίχωρες σουίτες με τζάκι, κεντρική θέρμανση και TV. Λειτουργούν γυμναστήριο, σάουνα, υδρομασάζ, παιδότοπος, καφέ μπαρ με τζάκι και επιτραπέζια παιχνίδια αλλά και εστιατόριο με πλούσιο μενού.

Ξενοδοχείο Naousa Natura. Έχει 35 δωμάτια με κεντρική θέρμανση και τηλεόραση. Υπάρχει γυμναστήριο, σάουνα και τραπεζαρία όπου σερβίρεται το πρωινό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καλημέρα!!!!!!  Σήμερα έχουν γενέθλια 2 πολύ σπουδαίοι ποδοσφαιριστές, ο Cristiano Ronaldo και ο Neymar Jr.  Είναι πολύ σημαντική μέρα επ...