18.1.11

«Bolshoi Petroleum» αποκαλούν τώρα οι ΗΠΑ την BP!

ImageΗ συμφωνία της BP με τον ρωσικό ενεργειακό γίγαντα OAO Rosneft εκτός της αρχικής έκπληξης που δημιούργησε άρχισε τώρα να  φέρνει και τις πρώτες κριτικές για τη σκοπιμότητά της κύρια από την πλευρά των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τη νέα συμφωνία η Rosneft αποκτά μετοχικό κεφάλαιο στην BP ύψους 7,8 δις. $ που αντιστοιχεί στο 5%, και η BP αντίστοιχα κεφάλαιο ύψους 8,2 δις $ που αντιστοιχεί στο 9,5% επιπρόσθετα ενός 1,3% που έχει ήδη στην κατοχή της. Οι δύο εταιρείες πρόκειται να προχωρήσουν σε έρευνες στο τελευταίο πεδίο που πιστεύεται πως υπάρχει υδρογονανθράκων στην Αρκτική.
Η κίνηση πάντως της BP να συνάψει συμφωνία με τη Ρωσία, φαίνεται πως την απομακρύνει από την αμερικανική αγορά, αγορά στην οποία μετά την ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού έχει υποχωρήσει αρκετά. Οι φωνές όμως στις ΗΠΑ που ζητούν μια πιο κριτική στάση απέναντι στη συμφωνία πληθαίνουν.
Πολλοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται πως πιθανότατα θα υπάρξει πρόβλημα ασφαλείας για τις ΗΠΑ, καθώς το 2009 η BP ήταν ο βασικός προμηθευτής των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων σε καύσιμα. Ο Edward Markey μέλος του αμερικανικού Κογκρέσου και μέλος της επιτροπής φυσικών πόρων στη βουλή των αντιπροσώπων κατέδειξε την ανάγκη το κείμενο της συμφωνίας να εξετασθεί διεξοδικά από την επιτροπή ξένων επενδύσεων του υπουργείου οικονομικών, ενώ σχολιάζοντας δεικτικά τη συμφωνία είπε: «Γνωρίζαμε πως το BP σήμαινε British Petroleum, τώρα με τη νέα συμφωνία αυτό θα σημαίνει Bolshoi Petroleum».
Την ίδια στάση κράτησε και ο Michael Burgess μέλος του Κογκρέσου και αυτός, και της επιτροπής ενέργειας και εμπορίου της βουλής των αντιπροσώπων, ο οποίος είπε η «συμφωνία είναι ανάγκη να αναλυθεί σχολιαστικά».
Κάτω από τη νέα αυτή συμφωνία οι δύο εταιρείες πρόκειται να πραγματοποιήσουν έρευνες σε μια περιοχή έκτασης 125.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, σε τρία πεδία που ανήκουν στην Rosneft μέσω μιας εταιρείας από την οποία τα 2/3 θα ανήκουν στην Rosneft και το 1.3 στην BP, ενώ σε πρώτη η κοινή εταιρεία πρόκειται να δαπανήσει περί τα 2 δις. $ σε σεισμικές έρευνες και δοκιμαστικές γεωτρήσεις.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καλημέρα!!!!!!  Σήμερα έχουν γενέθλια 2 πολύ σπουδαίοι ποδοσφαιριστές, ο Cristiano Ronaldo και ο Neymar Jr.  Είναι πολύ σημαντική μέρα επ...