27.1.11

Μεγαλώνοντας υπάκουα παιδιά!

Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2011
Εκτύπωση του άρθρου 

Τo να μάθουμε τα παιδιά μας να υπακούνε είναι ένα σημαντικό κομμάτι στην ανάπτυξή του. Μέσω της υπακοής το παιδί σας θα μάθει να έχει αυτοέλεγχο και θα αναπτύξει κι άλλα θετικά χαρακτηριστικά που θα του χρειαστούν στην ενήλικη ζωή του.

Στόχος μας δεν είναι να πιέσουμε τα παιδιά μας να μας υπακούσουν, αλλά να τα κάνουμε να θέλουν να μας υπακούσουν! Αυτό επιτυγχάνεται μόνο αν ο τρόπος που χρησιμοποιείτε είναι βασισμένος στις εξής βασικές προϋποθέσεις:.

1. Δείξτε πραγματικό ενδιαφέρον
2. Σεβαστείτε τις ανάγκες του
3. Να έχετε υπομονή όταν κάνει κάτι που σας ενοχλεί
4. Να του μιλάτε με χαμηλούς τόνους
5. Να μην έχετε υπερβολικές απαιτήσεις
6. Να είστε συνεπείς σε ό,τι του ζητάτε
7. Πείτε του «όχι» με τρόπο!

Πρέπει να καταλάβετε ότι το παιδί αναγνωρίζει αμέσως αν οι απαιτήσεις των γονιών του αποσκοπούν στο καλό του ίδιου του παιδιού ή στην προσωπική βολή του γονιού! Αν το κίνητρο του γονιού είναι στο να κάνει ευκολότερη τη δική του ζωή, τότε το παιδί μαθαίνει να βάζει ως προτεραιότητα το δικό συμφέρον.

Οι γονείς πρέπει να σέβονται τα παιδιά τους, τις ανάγκες και τις επιθυμίες του. Ακόμα και όταν τα παιδιά μας κάνουν πράγματα που μας ενοχλούν, εμείς πρέπει να εξαντλήσουμε την υπομονή μας μαζί τους και να τους δώσουμε να καταλάβουνε γιατί η συμπεριφορά τους μας ενοχλεί, χωρίς να καταφύγουμε σε ακρότητες.

Είναι πολύ σημαντικό να μιλάμε σε ήπιους τόνους στα παιδιά μας, μια και η ηρεμία στον τόνο της φωνής μας τα αναγκάζει να μας ακούσουνε, ενώ τα διδάσκει ότι οι διαφωνίες δεν λύνονται με τις φωνές.

Σε γενικές γραμμές προσπαθήστε να είστε συνεπείς σε όλα όσα του ζητάτε και μη παλινδρομείτε συνεχώς.

Τέλος να έχετε κατά νου ότι όσες λιγότερες φορές λέτε όχι, τόσο περισσότερο προκαλείτε την αντίδραση του παιδιού σας! Γι’ αυτό αρνηθείτε με τρόπο! Παραδείγματος χάρη, μην πείτε «όχι δεν θα φας γλυκό», αλλά «ναι, μπορεί να φας όταν τελειώσεις τα μαθήματά σου ή μετά το φαγητό»!


mother.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καλημέρα!!!!!!  Σήμερα έχουν γενέθλια 2 πολύ σπουδαίοι ποδοσφαιριστές, ο Cristiano Ronaldo και ο Neymar Jr.  Είναι πολύ σημαντική μέρα επ...