5.1.11

Μόλις 400 ενεργειακοί επιθεωρητές για χιλιάδες κτίρια - Ισοπέδωσαν τον ανταγωνισμό βάζοντας πλαφόν στις αμοιβές τους

Πλαφόν στις κατώτερες αμοιβές των ενεργειακών επιθεωρητών έβαλε η κυβέρνηση την ίδια ώρα που ζητά να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα και να καταργηθούν οι κατώτερες αμοιβές σε άλλα επαγγέλματα όπως δικηγόροι και πολιτικοί μηχανικοί.

Μόλις 400 άνθρωποι θα επωμισθούν το τεράστιο σε όγκο έργο της ενεργειακής πιστοποίησης κτιρίων διαμερισμάτων και επαγγελματικών χώρων. Κανένας δεν θα μπορεί να πουλήσει να αγοράσει ή να ενοικιάσει κάποιο τέτοιο χώρο χωρίς το ανάλογο πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης.

Με λίγα λόγια το συγκεκριμένο πιστοποιητικό είναι απαραίτητο και υποχρεωτικό για εκατομμύρια ιδιοκτήτες. Σε αυτή την απαραίτητη και υποχρεωτική διαδικασία η κυβέρνηση θέτει κατώτερες αμοιβές που ξεκινούν από τα 185 ευρώ και φθάνουν τα 369 ανάλογα την επιφάνεια και τον τύπο του ακινήτου.

Και όμως η ίδια κυβέρνηση είναι αυτή που εδώ και μήνες δίνει "μάχη" με διάφορες επαγγελματικές ομάδες όπως οι   πολιτικοί μηχανικοί, οι δικηγόροι οι συμβολαιογράφοι  κ.α ώστε να καταργήσει τις τις κατώτερες αμοιβές και να ανοίξει τα επαγγέλματα. Από την μία δηλαδή ανοίγει "κλειστά επαγγέλματα' και απο την άλλη δημιουργεί νέα.

Ο πρόεδρος κτηματομεσιτών Αττικής μιλώντας στο Newsit εξήγησε πως "οι ενεργειακοί επιθεωρητές είναι πολύ λίγοι. Εμείς προτείναμε στην υπουργό να γίνουν 3000 από 400 που είναι σήμερα και να εφαρμοστεί το μέτρο σταδιακά στις περιοχές τις χώρας ώστε να μην επιβαρυνθεί η αγορά ακινήτου περισσότερο".

Ως αντίφαση χαρακτήρισε την απόφαση της κυβέρνησης να αποφασίζει το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων με την κατάργηση κατώτατων αμοιβών και ταυτόχρονα να δημιουργεί ένα νέο επάγγελμα, ολιγομελές, το οποίο θα έχει να λαμβάνει ελάχιστες αμοιβές.

Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκετε και Πανελλήνια ομοσπονδία ιδιοκτητών ακινήτων που μιλά για "μια νέα προνομιούχο επαγγελματική τάξη, με κατοχυρωμένες κατώτατες αμοιβές και αναγκαστικό πελάτη ολόκληρο τον Ελληνικό λαό".

Οι κατώτερες χρεώσεις είναι οι εξής:

- Διαμέρισμα πολυκατοικίας 185 ευρώ
- Μονοκατοικία 246
- Ολόκληρα κτήρια κατοικιών 246
- Επαγγελματικοί χώροι- λοιποί χώροι 369
- εγκαταστάσεις κλιματισμού κτηρίων 369
- Λέβητες και εγκαταστάσεις κεντρικής θέρμανσης
221



πηγη: newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καλημέρα!!!!!!  Σήμερα έχουν γενέθλια 2 πολύ σπουδαίοι ποδοσφαιριστές, ο Cristiano Ronaldo και ο Neymar Jr.  Είναι πολύ σημαντική μέρα επ...